Изследователски екип на компанията Deep Sea Vision твърди, че е отрил останките от самолета на Амелия Еърхарт и навигатора ѝ Фред Нунан, с което една от най-големите мистерии на авиацията може да бъде разкрита.

Сонарна снимка, заснета по време на експедиция миналата есен и публикувана на официалната страница на компанията в Instagram, показва обект с формата на самолет на дъното на океана - недалеч от мястото, където експертите смятат, че вероятно се е разбил самолетът на Еърхарт. 

"На 2 юли 1937 г. Амелия Еърхарт и навигаторът Фред Нунан излитат от Папуа Нова Гвинея, наближавайки края на своето околосветско рекордно пътуване, за да не бъдат видени никога повече. До днес. Deep Sea Vision откри това, което изглежда е Lockheed 10-E Electra на Earhart", пишат от компанията в социалната мрежа.

16-членният екип на Deep Sea Vision използва най-съвременния подводен дрон Hugin, за да изследва повече от 5200 квадратни мили от Тихия океан, преди да открие това, което смята, че е останалото от летателната машина на Еърхарт.

Вълнуващото откритие на компанията - ако се окаже наистина самолетът - става възможно благодарение на Тони Ромео, пилот и бивш офицер от разузнаването на военновъздушните сили на САЩ, който разпродава търговски имоти, за да финансира издирването на самолета на Еърхарт.

"Това е може би най-вълнуващото нещо, което ще направя в живота си", каза г-н Ромео пред The ​​Wall Street Journal, цитиран от The Independent.

"Чувствам се като 10-годишно дете, тръгнало на лов за съкровище. Винаги сме смятали, че пилоти са тези, които ще решат тази мистерия, а не моряците", коментира Ромео.

Еърхарт, която е родена в Атчисън, Канзас, на 24 юли 1897 г., е авантюристка, която вижда първия си самолет на щатския панаир на Айова в Де Мойн през 1907 г., получава лиценза си за пилот през 1922 г. и става първата жена, прекосила Атлантическия океан по въздух през 1928 г., само година след знаменития самостоятелен полет на Чарлз Линдберг.

Снимка: gettyimages

Еърхарт иска да сложи край на авиационната си кариера, след като обиколи земното кълбо по най-дългия маршрут - близо до екватора. В бъдеще тя планира да се занимава с инженерни и научни дейности и най-важното - да роди дете, за което е необходимо да спре полетите за поне девет месеца.

На 17 март 1937 г. Еърхарт и двама други пилоти - Фред Нунан и Хари Манинг, излитат от Оукланд и се насочват към Хаваите, откъдето трябва да тръгнат. При кацането самолетът изведнъж губи колесника си и пада, резервоарът се пука от удара, избухва пожар. Пожарът е потушен, но ремонтът на самолета продължава повече от месец.

Снимка: gettyimages

Това не обезсърчава неуморимото желание на Амелия да изпълни мечтата си. През цялото това време тя внимателно проучва метеорологичните условия по маршрута, за да вземе предвид всички възможни промени на времето.

В деня на отпътуването един от пилотите - Хари Манинг, отказва да участва в опасното събитие, като се позова на семейни обстоятелства. Така Еърхарт и Нунан трябва да летят сами. Полетът е официално разделен на 28 отделни етапа. В края на всеки има спирка за ремонт и зареждане с гориво.

На 2 юли в 10:00 ч. Амелия и Нунан излитат към острова.

Снимка: gettyimages

След известно време Еърхарт предава на диспечерите, че не вижда острова и не разбира къде се намират. След това тя отново се свърза, обяснявайки, че времето се е влошило силно и се появява постоянен вятър. В последното съобщение Амелия крещи уплашено, че ги духа на север или на юг и тя не вижда острова или дима от кораба.

Изчисления на експерти показват кога самолетът на Еърхарт и Нунан трябва да остане без гориво, а това дава отправна точка на американският флот стартира операция за търсене и спасяване.

Това е най-скъпата и мащабна кампания в историята на Северноамериканския флот.

В търсенето са участвали немислим брой кораби, доброволци, армия и армейски самолети. Те проучват 220 хиляди квадратни мили, изследват малки и необитаеми острови и рифове, но всички опити за намиране на пилотите са напразни.

На 5 януари 1939 г. Амелия Еърхарт и Фред Нунан са обявени за мъртви.

През март 2018 г. се появява съобщение, че останки и неща, случайно открити през 1940 г. на тихоокеанския остров Никумароро, принадлежат на Амелия Еърхарт, което най-вероятно позволява и да се установи мястото на нейната смърт.

Близо до костите групата за издирване открива крем, огледало, остатъци от кожено яке и алуминиеви фрагменти от фюзелажа на самолета.

Някои хора все още не вярват, че Амелия и Фред са се удавили и изразяват своите версии за случилото се.