Бившият германски министър на външните работи от 1992 до 1998 г. Клаус Кинкел почина на 82 години. Свободната демократическа партия, която Кинкел ръководеше от 1993 до 1995 г., съобщи за кончината му днес без да даде повече подробности.

Кинкел оглавяваше германската служба за външно разузнаване от 1979 до 1982 г. Той беше и министър на правосъдието в правителството на канцлера Хелмут Кол след обединението на Германия преди да наследи като външен министър Ханс-Дитрих Геншер, който се оттегли след 18 години неизменна работа на поста.

Настоящият германски външен министър Хайко Маас написа в Туитър, че Кинкел е "допринесъл много за обединена Германия, за позиционирането й в света и съжителството в мир и уважение със съседите й".

Клаус Кинкел имаше близки професионални отношения с българския външен министър Надежда Михайлова, като в света на дипломацията и до днес се разказва за авиостопа, на който той я взе от среща в Португалия. Покани я в самолета си, за да обсъдят кандидатурата на страната ни в НАТО, припомни БНР. Подкрепяше България за членството й в НАТО и ЕС и сам обяви, че е адвокат на страната ни.

Кинкел стана известен с открития си стил на разговор, а на критиците си отговаряше, че никога не е криел, че е типичен шваб и нарича нещата с истинските им имена, дори това да не звучи винаги приятно.

Клаус Кинкел и канцлерът Ангела Меркел на среща на германското разузнаване (BND), 11 май 2006 г.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Роден е през 1936 г. в Метцинген. Завършва право и се включва в политиката. През 1970 г. вътрешният министър Ханс-Дитрих Геншер забелязва в него истински политически талант и го взема под крилото си. Като юрист в МВР именно Кинкел е този, който трябва да съобщи на канцлера Вили Бранд, че разузнаването има дебела папка с най-различни сцени от интимния му живот. Това е и една от причините Бранд да подаде оставка.

След оттеглянето на Геншер като външен министър пред 1992 г. Кинкел го наследява на поста в годините след срива на Източния блок. "Светът изглеждаше наред, но повярвайте ми - нищо не беше наред", казва той по-късно. В тези години се извършват геноцида в Руанда и убийството на 8000 босненци в Сребреница. В последното си интервю той казва: "Като външен министър на една голяма и силна страна човек се чувства отчаян колко малко може да направи, за да промени неправди в света."