Израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази предпазлива надежда за сделка, която да осигури освобождаването на още заложници, държани от ислямистката групировка "Хамас", предадоха ДПА и Франс прес, цитирани от БТА.

"Може да има [споразумение], но мисля, че колкото по-малко казвам за него, толкова повече увеличавам шансовете то да се материализира", каза днес Нетаняху в интервю за американската телевизия Ен Би Си.

Ако бъде постигнато споразумение, то ще бъде само резултат от военен натиск, каза Нетаняху. "Това е единственото нещо, което може да доведе до сделка."

Израелският премиер също така твърди, че единствено сухопътната офанзива на израелските военни в контролираната от "Хамас" ивица Газа е създала някакво движение в преговорите. "Ако е налична сделка, добре, ще говорим за нея, когато е налице. Ще я обявим, ако бъде постигната", обеща Нетаняху.

Израелските военни изчисляват, че около 240 души са били взети за заложници в ивицата Газа по време на нападението на "Хамас" на 7 октомври. Сред тези пленници има най-малко тридесет непълнолетни, включително малки деца, според израелските медии.

Пожелал анонимност палестински служител в Газа каза за АФП, че Бенямин Нетаняху е "отговорен за забавянето и пречките при постигането на предварително споразумение за освобождаването на няколко заложници".