Севернокорейското външно министерство заяви днес, че преговорите с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо предизвикват "съжаление" и обвини САЩ в едностранни искания за ядрено разоръжаване, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

В съобщение на севернокорейската информационна агенция КЦТА, цитиращо неназован източник от министерството, се посочва, че резултатът от преговорите с Помпейо са "крайно обезпокоителни" и се отправя обвинение към него, че иска пълно, подлежащо на проверка, и необратимо унищожаване на ядрените оръжия.

"Най-бързият начин" Корейският полуостров да стане безядрена зона е постепенният подход, при който двете страни да предприемат едновременни стъпки, съобщава агенцията.

Според нея "твърдото и непоколебимо" решение на Пхенян да изостави ядрените си оръжейни програми може да отслабне заради претенциите за едностранно ядрено разоръжаване.

По-рано днес Майк Помпейо приключи двудневните си разговори със севернокорейското ръководство без да се срещне с лидера Ким Чен-ун, но с поети ангажименти за нови обсъждания по въпросите за ядреното разоръжаване и връщането на тленните останки на американски войници, загинали през Корейската война, предаде Асошиейтед прес.

Преди да отпътува от Пхенян, Помпейо заяви пред журналисти, че разговорите му със заместник-председателя на Корейската трудова партия Ким Йон-чхол, високопоставен член на севернокорейското ръководство, са били "продуктивни", преминали са в дух на "искреност" и е бил постигнат "голям напредък" в някои области. Той обаче подчерта, че в други области "има още доста работа", голяма част от която ще бъде свършена от работните групи на двете страни по отделните въпроси.

Помпейо съобщи, че на 12 юли екип от Пентагона ще се срещне със севернокорейски представители на границата между Северна и Южна Корея, за да обсъдят връщането на тленните останки на американските войници, както и че скоро ще има преговори на работно равнище по въпроса за разрушаването на севернокорейския обект за изпитания на ракетни двигатели.

В дните след историческата си среща на 12 юни с Ким Чен-ун в Сингапур президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че въпросите за връщането на тленните останки и разрушаването на ракетния обект са или приключени, или са в процес на приключване. Помпейо обаче заяви, че и по двата въпроса са нужни още преговори.

"Имаме насрочена среща за 12 юли - може да се измести с ден-два - на която ще има обсъждания между хората, които са отговорни за връщането на тленните останки. Тя ще се състои на границата, като този процес ще започне да търпи развитие в следващите дни", каза той, докато се качваше на самолета си, за да отпътува за Токио.

За разрушаването на завода за ракетните двигатели Помпейо каза: "Разговаряхме за начините, по които би станало разрушаването, и тук имаме известен напредък, а след това проправихме пътя за по-нататъшни преговори на работно равнище, за да могат екипите на двете страни да се съберат и да продължат обсъжданията".

От Пхенян Помпейо замина за Токио, където ще има тристранна среща с министрите на външните работи на Япония и Южна Корея.