Фармацевтичният гигант Пфайзeр (Pfizer) отложи вдигането на цените на лекарствата след критиките на президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде ДПА.

"Ще отложим вдигането на цените, което влезе в сила от 1 юли, за да дадем възможност на президента да работи върху проекта си за укрепване на здравната система и да предоставим по-голям достъп за пациентите", се посочва в комюнике на Пфайзер.

"Компанията ще върне цените на нивото им отпреди 1 юли, когато това е технически възможно, и те ще се запазят, докато планът на президента влезе в сила или до края на годината - което от двете се случи по-рано", според комюникето.

Президентът и главен изпълнителен директор на фармацевтичната компания Иън Рийд се е съгласил с промените "след продължителен разговор с президента Тръмп".

Тръмп приветства новината в Туитър.

"Пфайзер връща обратно вдигането на цените, така че американските пациенти няма да плащат повече. Аплодираме Пфайзер за това решение и се надяваме, че другите компании ще направят същото. Чудесни новини за американците!", написа той.

В понеделник Тръмп атакува компанията с друг туит: "Пфайзер и другите трябва да се срамуват, че увеличават цените на лекарствата без причина. Те просто се възползват от бедните и тези, които не могат да се защитят, докато в същото време дават изгодно договорени цени на страни в Европа и другаде. Ние ще отговорим!", заяви президентът Тръмп.