Петима души загинаха, а двама бяха ранени при стрелба в четвъртък в източната част на град Роли, Северна Каролина, съобщиха от местната полиция, цитирана от Си Ен Ен.

Сред загиналите има и полицай, който не е бил на служба в момента на стрелбата.

Двама души са били откарани в болница, като единият от тях - служител на К9 (полицейски кинолог) в Рали, той е с наранявания, които не застрашават живота му, и по-късно е изписан за домашно лечение, съобщиха властите. Другият пострадал е в критично състояние, заяви говорителят на полицията в Роли лейтенант Джейсън Борнео на пресконференция в четвъртък вечерта.

"Тази нощ терорът стигна до прага ни. Кошмарът за всяка общност стигна до Рали", заяви губернаторът Рой Купър на пресконференцията. "Това е безсмислен и ужасяващ акт на насилие".

Заподозреният е бил задържан малко след 21:30 ч. (местно време), съобщи Борнео. Заподозреният е бял непълнолетен мъж, съобщиха от полицията, която не е установила допълнителна самоличност.

Стрелбата се е разиграла около 17:00 ч. местно време в квартал Хедингъм, каза Джейсън Борнео. Последвали са няколко часа издирване, докато се е стигнало до задържането на заподозрения.

"Това е тъжен и трагичен ден за град Роли. Всички ние в Рали в момента трябва да се обединим. Трябва да подкрепим хората в нашата общност, които са претърпели ужасна загуба. Загуба на любим човек. Трябва да подкрепим семейството на убития полицай, както и на застреляния полицай", заяви кметът на Роли Мери-Ан Болдуин

Видимо развълнуваната Болдуин заяви, че не иска на никой друг кмет да се налага да попада в подобна ситуация. "Трябва да сложим край на това безсмислено насилие с огнестрелно оръжие, което се случва в нашата страна", каза тя, цитирана от Си Ен Ен.

От началото на тази година в САЩ са станали най-малко 531 масови стрелби - включително тази в четвъртък в Роли.