Петима правителствени ръководители от Европейския съюз, сред които и германският канцлер Олаф Шолц, призоваха днес държавите членки да "удвоят усилията си" за оказване на военна подкрепа на Украйна срещу руската инвазия преди решаваща среща на върха на блока, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Олаф Шолц, Мете Фредериксен (Дания), Петър Фиала (Чехия), Кая Калас (Естония) и Марк Рюте (Нидерландия) заявиха в статия, публикувана във в."Файненшъл таймс": "Трябва да удвоим усилията си, за да гарантираме, че подкрепата ни ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо".

"Украйна не разполага с достатъчни количества артилерийски боеприпаси. Ангажиментите за военна подкрепа рискуват да не отговарят на нуждите на Киев", допълват те.

Ето защо лидерите призовават "приятелите и партньорите на Украйна да се ангажират отново с дългосрочна и устойчива военна подкрепа за Украйна като споделена европейска отговорност". "В началото на миналата година ЕС се ангажира с амбициозна цел: до края на март 2024 г. да достави на Украйна един милион артилерийски снаряда. Суровата реалност е, че не сме постигнали тази цел", заявяват правителствените ръководители в статията на "Файненшъл таймс".

"Това, което е спешно сега, е да се изпратят боеприпаси и оръжейни системи, включително гаубици, танкове, дронове и системи за противовъздушна отбрана, от които Украйна толкова спешно се нуждае на терен. Веднага", добавят те.

Трябва да се проучат всички възможности: "даряване на съществуващи запаси или съвместно закупуване на боеприпаси чрез нашите отбранителни индустрии", предлагат лидерите на петте европейски държави.

В същото време и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви днес, че Украйна се нуждае от още боеприпаси. Изявлението той направи преди срещата на министрите на отбраната на страните членки на блока в белгийската столица Брюксел, предаде Ройтерс.

"Ние трябва да покажем ясно, че съпричастността ни с Украйна остава и продължава", заяви топдипломатът на Европейския съюз, като добави, че е важно да се изясни ситуацията и "да се знае къде сме ние сега, къде ще бъдем до март и до края на годината", цитира го БТА.

Изявлението идва в момент, В който някои страни от ЕС, начело с Германия, през последните седмици многократно заявиха, че държавите членки могат да направят повече по отношение на военната помощ за Украйна.

В ход е и оценка на приноса на всяка държава членка, а в четвъртък в Брюксел ще се проведе извънредна среща на върха на 27-те страни членки относно финансовата подкрепа за Киев и обстановката в Близкия изток.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел вече уточни в писмо до правителствените ръководители на страните членки, че Съветът трябва да обсъди промените, които се налагат в бюджета на ЕС до 2027 г. с отчитане на нуждите на Украйна.

В средата на декември миналата година държавите от ЕС успяха да одобрят решение за започване на преговори с Украйна за присъединяване към Общността, но не постигнаха единодушие за средствата в подкрепа на Киев заради съпротивата на Унгария.

Мишел уточнява, че с изключение на Будапеща, останалите в ЕС са съгласни с нуждата от осигуряване на допълнителни средства също за миграцията, страните от Западните Балкани и за преодоляване на последиците от природните стихии.

Очакват се трудни дискусии за намиране на компромис с Орбан, който през декември наложи вето върху отпускането на 50 млрд. евро европейска помощ за Киев за четири години. Те се провеждат в момент, когато пакетът от американски помощи за Украйна на стойност 61 млрд. долара е спрян от преговорите между демократите и републиканците в Конгреса. Белият дом многократно е заявявал, че без одобрение на нови бюджетни средства от Конгреса няма да има по-нататъшна военна помощ за Киев.