Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи като фалшиви твърденията, че Русия предлага на Запада да се съгласи да прекрати войната в Украйна по "корейски сценарий", както заяви преди дни в Киев. "Информацията за предполагаемия "корейски вариант" за уреждане на ситуацията в Украйна е поредната партенка", заяви говорителят на Путин.

Корейският сценарий включва прекратяване на войната чрез споразумение за примирие без подписване на мирен договор или политическо споразумение, но с фиксиране на настоящата фронтова линия, която става фактическа граница между страните.

Песков също така за пореден път отрече слуховете за предстояща нова вълна на мобилизация в Русия.

"Като цяло не е необходимо да се отдава толкова голямо значение на каналите в Telegram. Основният източник са официалните власти, оглавявани от президента на Руската федерация", каза Песков.

Украинското разузнаване също заяви за предстоящо възобновяване на мобилизацията в Русия. И дори назова конкретни дати - 5 януари (но на този ден нищо не се случи) и по-късно - 15 януари.

Освен това прессекретарят на Кремъл даде да се разбере, че руският президент Владимир Путин подписва укази за помилване на "вагнеровци", набрани от затворите в Русия за войната в Украйна. "Помилването на затворници в Русия е възможно само с указ на президента", заяви Песков, когато бе попитан на какво основание се премахват присъдите на руски затворници, които са били вербувани в ЧВК "Вагнер" за шест месеца.

Песков също така заяви, че Кремъл се доверява на информацията от руското министерство на отбраната за "ответния удар" по Краматорск, където според Русия са били убити около 600 украински войници. Украйна опроверга тази информация.

Доставката на френски колесни танкове за Украйна няма да промени нищо и няма да попречи на постигането на целите на специалната военна операция, а контактите между Путин и френския президент Еманюел Макрон са били полезни на един минал етап, макар сега в диалога ди има пауза.

Наскоро бе съобщено, че Макрон е казал, че Путин не е неприятен човек и това е парадокс.