Китай започна да въвежда ответни мита, след като САЩ започнаха търговска война срещу азиатския гигант, съобщи китайското министерство на външните работи, цитирано от Франс прес и БТА.

"След въвеждането от САЩ на мита срещу Китай, китайските мерки влязоха в сила незабавно", заяви пред журналисти говорителят на министерството Лю Кан.

Той не даде подробности за естеството и стойността на ответните мерки, но Пекин беше предупредил по-рано, че ще наложи мита за американски внос на стойност 34 милиарда долара - колкото и китайските стоки, обект на митата на Вашингтон.

САЩ започнаха най-голямата търговска война в икономическата история с въвеждането на от 25 процента мита за китайски стоки на стойност 34 милиарда долара, заяви на свой ред китайското министерство на търговията в комюнике, цитирано от световните агенции.

Китайските мита вероятно ще засегнат селскостопански стоки като соята, от която е много зависим китайският пазар. Митата може да засегнат и автомобилния сектор и морските продукти.

Новите тарифни ограничения на САЩ засягат 818 продукти, сред които автомобили, самолетни части, хард дискове, но са "пощадени" по-популярни стоки, като мобилни телефони и телевизори.

"Съединените щати нарушиха правилата на Световната търговска организация (СТО) и започнаха най-голямата досега търговска война в икономическата история", се казва в комюникето.

"Въвеждането на митата е пример за търговско сплашване. Това нанася сериозна вреда на сигурността на световните производствени вериги и пречи на процеса на възстановяване на световната икономика", е посочено в документа, цитиран от ТАСС.

Според Пекин това решение на американските власти ще доведе до дестабилизация на световните пазари и ще нанесе вреди на много "невинни международни компании". В резултат на това ще пострадат не само обикновени предприятия и потребители, а също така ще навреди на интересите на американските предприятия и граждани", изтъква китайското търговско ведомство.

Китай е принуден "да контраатакува" американските мита, се казва в комюникето.