Китайското външно министерство обвини САЩ за руската инвазия в Украйна, като заяви, че Вашингтон е създал условия, довели до войната, и осъди изпращането на оръжия, което подклажда конфликта, предаде ДПА.

"САЩ предизвикаха украинската криза и те са най-значителният фактор, който я подклажда. Те продължават да продават тежки и смъртоносни оръжия на Украйна, с което удължават и засилват конфликта", заяви Мао Нин, говорителка на китайското външно министерство, цитирана от БТА.

С това тя отговори на въпрос относно твърдения от американска страна, че китайски компании оказват подкрепа на Русия. Говорителката отхвърли въпросните обвинения като "неоснователни подозрения" и "безпочвен шантаж".

Тя коментира съобщението, че Съединените щати са постигнали единодушие с Нидерландия и Япония за ограничаването на износа на оборудване и компоненти за производителите на полупроводници в Китай. Мао каза, че Пекин "няма да стои настрана и да гледа как САЩ накърняват законните права и интереси на китайските компании".

По думите й САЩ злоупотребяват с контрола върху износа, за да защитят своята хегемония и лични интереси, опитвайки се да създадат малка група с други страни и да ограничат развитието на Китай, използвайки икономически, търговски и научно-технологични въпроси за политически цели, сериозно нарушават пазарните правила и международния икономически и търговски ред.

"Китай е категорично против това", подчерта Мао Нин, добавяйки, че Пекин ще следи отблизо какво се случва и решително ще защитава своите интереси и права, предава Радио Китай.

Говорителката на китайското външно министерство днес предупреди Вашингтон да не прекрачва "червена линия", подкрепяйки Тайван.

Дипломатическото напрежение между Китай и САЩ се засили дни преди визитата на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Пекин. Посещението му, насрочено за 5 и 6 февруари, ще бъде първата визита на американски държавен секретар в Китай от 2018 г. насам.