1480 души са починали в САЩ от коронавирус през последните 24 часа. Това е печален рекорд за едно денонощие в която и да било страна, предаде Франс прес.

С това общият брой на починалите от вируса в Съединените щати вече е 7406. Страната вече е на трето място по починали след Италия и Испания. САЩ освен това са далеч напред на първо място по брой потвърдени случаи на заразяване - около 277 000.

На второ и трето място са Италия и Испания с по над 119 000. 

В Ню Йорк пък - 1900 души са общо починалите Смъртните случаи са се увеличили с 305 само за едно денонощие - от 1562 до 1867.

Броят на заразените в Ню Йорк е нараснал с над 6000 през последните 24 часа до 56 289. 11 739 са в болница, съобщи ТАСС, като се позова на кметството на града.

Следващата седмица ще е най-тежката в града от началото на епидемията, прогнозира вчера кметът Бил де Блазио. Той предупреди за задаващ се недостиг на специалисти и апарати за обдишване на тежко болни.

Пристигнал в Манхатън в понеделник, корабът "Комфърт" от морската пехота на САЩ, който е плаваща болница, започна вчера да приема първите си пациенти, предаде Франс прес.

Той има капацитет да лекува до 1000 души. Плаващата болница няма да приема хора, заразени с коронавируса, а други пациенти, за да облекчи претоварената здравна система в Ню Йорк.

Луксозен ресторант в града междувременно се превърна в кухня за хора, изпаднали в нужда заради кризата, съобщи неговият собственик Даниел Хум, цитиран от ДПА.

От своя страна президентът на САЩ Доналд Тръмп призова американците да си покриват лицето, когато излизат навън, като част от мерките за спиране на разпространението на новия коронавирус.

Тръмп уточни, че става въпрос не за заповед, а "само за препоръка", която да бъде спазвана на доброволна основа. "Аз лично няма да нося" маска на лицето, подчерта той.

Американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ) препоръчват на хората да носят немедицински платнени маски, които могат да си купят в интернет или просто да си направят у дома.

Относно икономическите мерки - в САЩ ще отпуснат на малкия бизнес в условията на пандемия от новия коронавирус кредити в размер на общо 2,3 милиарда долара, заяви министърът на финансите Стивън Мнучин.

В интервю за телевизия "Фокс" Мнучин подчерта, че парите трябва да бъдат осигурени възможно най-бързо. В програмата ще участват над 800 банки и малкият бизнес ще може да запази своите служители.

На 27 март президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закон за стимулиране на националната икономика с мерки за над 2 трилиона долара. Той предвижда плащането на помощи за безработица, подпомагането на болниците и оказването на съдействие на бизнеса.

Засегнатите американци освен това ще имат право на еднократна помощ в размер на около 1200 долара.