13-минутният първи тестов полет в сряда на първия турски изтребител от пето поколение КААН предизвика фурор сред световните медии, предаде Анадолската агенция (АА), цитирана от БТА.

Уебсайтът от САЩ "Бизнес инсайдър" (Business Insider) написа, че успешното завършване на първия полет е "голяма стъпка напред в усилията на Турция да придобие изтребител от пето поколение".

"Бизнес инсайдър" подчерта, че КААН е резултат от повече от десетилетие усилия на турските военновъздушни сили и страната цели КААН "евентуално да замени" изтребителите F-16.

Сайтът подчерта, че полетът в сряда е "обещаваща стъпка напред" за Турция, особено след напрежението със САЩ около проекта за изтребител F-35.

Телевизия Блумбърг подчерта, че първият полет на турския изтребител от пето поколение е "крайъгълен камък".

Агенция Ройтерс обяви събитието, като написа, че "Турският КААН, първият национален боен самолет, извърши първия си полет в сряда като част от усилията на страната да модернизира своите военновъздушни сили".

Позовавайки се на Халук Гьоргюн, президент на Агенцията за отбранителна промишленост на Турция, Ройтерс отбеляза, че Анкара има за цел КААН да използва произведени в страната двигатели в серийно производство.

Вестник "Ал Араб" (Al Arab), със седалище в Лондон, отбеляза в заглавие "Турция постигна нова висота в производството на бойни самолети от пето поколение".

Саудитският телевизионен уебсайт Asharq Bloomberg също представи първия полет на КААН на своите читатели със заглавието "Най-великият крал. Какво знаем за петото поколение стелт самолет на Турция?"

Телевизия Ал Джазира от Катар представи първия полет на КААН с изявленията на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Канадската телевизия BNN Bloomberg отбеляза, че КААН е символ на самочувствието и иновациите на турската отбранителна индустрия.

Нова зора огря в историята на турската отбрана и авиация, посочва изданието и добавя, че тестовият полет на КААН представлява значителен скок в стремежа на Турция да разчита на собствените си сили във военните технологии и смела стъпка към военното бъдеще.

Японските медии похвалиха първия полет на КААН. Най-големият бизнес вестник в страната, Nihon Keizai Shimbun (Nikkei), отбеляза, че турските военни се надяват да изнесат изтребителя от пето поколение в страните от Персийския залив.

Уебсайтът Norimono News съобщи за успешно извършения първи полет на КААН и обясни на читателите си, че КААН е "мъжко име от турски произход, което означава владетел или цар на царете"

Китайската агенция Синхуа съобщи за КААН, цитирайки изявлението на президента Ердоган, в което той каза, че "Турция премина още един критичен праг в производството на изтребители от пето поколение"

"Полетът бележи забележителен момент за Турция, където властите превърнаха модернизирането на застаряващите военновъздушни сили на страната в основен приоритет", написа "Таймс ъв Индия".

Руската агенция ТАСС показа първия успешен полет на КААН, а "Российская газета" спомена, че производството на самолета започна през 2017 г. Информационна агенция РИА Новости също съобщи за първия полет на КААН.

Самолетът от пето поколение е разработен от Турската аерокосмическа индустрия (ТАИ). 21-метровият самолет е в състояние да достигне максимална скорост от Мах 1,8 благодарение на своите два двигателя, всеки с тяга 13 000 килограма. Възможностите на КААН включват висока осведоменост за ситуацията, оптимизирано работно натоварване на пилота, откриване на бойни щети, системи за мисии от ново поколение, ниска наблюдаемост, прецизни удари и вътрешен отсек за оръжие.