Руският президент Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Украйна Владимир Зеленски. Според прес-секретаря на ръководителя на руската държава Дмитрий Песков, разговорът се е състоял по инициатива на украинската страна, предава TACC.

"Обсъдени бяха въпроси за уреждане на проблема в югоизточната част на Украйна и съвместна работа по връщането на лица, задържани и от двете страни", каза Песков.

"Беше договорено да се продължи тази работа на експертно равнище," каза той. "Обсъди се и възможността за продължаване на контактите в нормандския формат", каза Песков.

Песков уточни, че разговорът се е състоял по инициатива на украинската страна.

Настоящият разговор е първият контакт между Путин и Зеленски след избирането на новия президент на Украйна. Преди това не са контактували по никакъв начин телефонни, лични разговори или размяна на писма..

Песков уточни, че разговорът се е състоял по инициатива на украинската страна.

Какво съобщи за разговора Киев

Ключовата тема на телефонния разговор между Зеленски и Путин беше въпросът за освобождаването на украинските моряци, арестувани за нарушаване на държавната граница в Керченския проток през ноември миналата година. Това съобщиха в четвъртък от пресслужбата на украинския държавен глава, цитирани от TACC

"На 11 юли президентът на Украйна Владимир Зеленски проведе телефонен разговор с президента на Руската федерация Владимир Путин. Ключовият въпрос беше освобождаването на арестуваните моряци. Също така стана дума за завръщането на други украински граждани, които са задържани в Руската федерация", се казва в съобщението.

В пресслужбата на Зеленски добавиха, че събеседниците са обсъдили и продължаването на преговорите в нормандски формат.

По-рано днес руският президент заяви, че е готов да преговаря във всякакъв формат с новия президент на Украйна за разрешаване на конфликта в Източна Украйна, но след съставяне на новото украинско правителство.

Преди това, на 8 юли, Зеленски, чрез социалната мрежа "фейсбук" се обърна към руския президент с предложение да се срещнат в Минск с посредничеството на САЩ, Великобритания, Германия и Франция, за да обсъдят конфликта в Донбас и Крим. Както каза Зеленски, той предлага "създаване на компания за разговор" в лицето на американския президент Доналд Тръмп, британския премиер Тереза Мей, германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон.