В Москва за пръв път след 11 години се е осъществила първата официална среща на отговорни представители на Анкара с представители на режима на Башар Асад, съобщава БТА.

По информация на проправителствения телевизионен канал АХАБЕР, в срещата, която се е провела в тристранен формат в Москва са участвали турският министър на отбраната Хулуси Акар, сирийският военен министър Али Мухаммад Абас, както и министърът на отбраната на руската федерация Сергей Шойгу.

Според турската телевизия ръководителите на разузнавателните служби на Турция, Сирия и Русия също са участвали в разговорите.

Договорено е било срещите в тристранния формат да продължат, за да се постигне трайно осигуряване и поддържане на стабилността в Сирия и в региона.

Обсъдени са били начините за разрешаване на сирийската криза и проблема с бежанците, както и съвместните усили за борба с екстремистките групировки на територията на Сирия.

АХАБЕР цитира мнение на бившия ръководител на разузнаването в турските военновъздушни сили Гюрсел Токмакоглу, който коментира, че "щом тези преговори са започнали, може да се предположи, че Сирия е заела позиция срещу присъствието на ПКК в Сирия и Съединените щати. Трябва да мислим, че има зелена светлина за Турция за съвместни действия по отношение на безопасната зона".

Експертът по международни отношения Месут Хаккъ Джасън подчертава важността, която има за Турция общата граница със Сирия.

"При последната си среща Путин и Ердоган посочиха, че в Сирия ще започне нов процес. Със Сирия може да се постигне абсолютно помирение и за да стане това Дамаск трябва да направи крачка. В това отношение смятам, че срещата в Москва е много важна. Може би по-късно ще се срещнат и външните министри. Очаквам, че по-положителни резултати ще има след изборите", заяви той.