Петдесет и един мигранти, представящи се за кюрди, акостираха рано тази сутрин на италианския бряг, предаде Франс прес.

Според италианското вътрешно министерство това е първият случай на пристигнали по море в Италия мигранти за тази година. Броят им през миналата година бе 23 370, като близо 13 000 от тях дойдоха от Либия, а останалите от Тунис, Турция и Алжир.

Преминаващите през Турция мигранти често са превозвани с платноходни кораби от украински или руски трафиканти и са стоварвани нощно време на морските брегове в Южна Италия. С платноходка пристигна в Италия и групата от 51 мигранти в ранните часове на днешния ден.

Жителите на Торе Мелиса в Калабрия бяха събудени около 04:00 ч. местно време (03:00 ч. по Гринуич) от виковете на мигрантите, чиято платноходка се преобърна на няколко метра от брега, съобщиха италианските медии.

Платноходката се преобърнала около 04:00 ч. местно време

Снимка:АР/БТА

Платноходката се вижда в морето

Снимка:АР/БТА

Благодарение на проявената от местните жители солидарност мигрантите бяха откарани в намиращ се наблизо хотел, където имаха възможност да се изсушат и стоплят, преди да бъдат изпратени по-късно през деня в център за настаняване.

В групата мигранти има шест жени и четири деца, сред които и бебе на няколко месеца. Италианските власти задържаха двама мъже, за които се подозира, че са трафикантите на групата.

Според италианското вътрешно министерство това е първият случай на пристигнали по море в Италия мигранти за тази година

Снимка:АР/БТА

Въпреки изразената от италианския вътрешен министър и лидер на крайнодясната партия "Лига" Матео Салвини решимост незаконните мигранти да не бъдат допускани до бреговете на Италия, те продължават да достигат до италианската територия по море.

След като Салвини стана министър на 1 юни миналата година, вътрешното министерство преброи 9930 пристигания на мигранти на италианските брегове.