Игор Гиркин, известен ултранационалист, който в момента се намира зад решетките в очакване на дело по обвинения в подбуждане на екстремизъм, обяви, че се кандидатира за президент на изборите догодина. Той направи това в обръщение, изчетено от негово име, съобщи онлайн новинарският канал СОТА, цитиран от Ройтерс и БТА.

В публикация в социалната мрежа Телеграм СОТА помества видеозапис от пресконференция на Олег Нелзин, когото телевизията назова като съпредседател на организация на име "Руско движение в подкрепа на Игор Стрелков". На видеото Нелзин изчита писмо от името на Гиркин.

В документа се дават указания на привържениците на Гиркин да създадат щаб и да започнат да събират подписи в подкрепа на кандидатурата му, отбеляза СОТА.

През август Гиркин каза, отново от затвора, че би бил по-добър президент от Владимир Путин, когото той определи като "твърде любезен". Тогава изказването му беше прието с насмешка, а явяването му на изборите се смята за малко вероятно.

Той е бивш военен командир на проруските сепаратисти в Източна Украйна, известен още като Игор Стрелков. 53-годишният Стрелков е бил министър на отбраната на непризнатата Донецка народна република още преди войната в Украйна.

След започването й той обвини Владимир Путин в слабост и нерешителност заради темпа на военните действия. Самият той е от първите дни в редиците на отцепниците в Донецк и участва в съпротивата срещу Киев много преди Русия да нахлуе в Украйна. След което се включи във военните действия, но не спираше да критикува действията на ръководството на армията и на военното министерство още от първите дни на военния конфликт.

На Запад Гиркин, който през август загуби обжалване на задържането си в следствен арест, е най-известен със задочното си осъждане от нидерландски съд за ролята си в свалянето на малайзийски пътнически самолет над Източна Украйна през 2014 г.

Говорителят на Кремъл Димитрий Песков заяви по-рано, че Путин се радва на безпрецедентна подкрепа и че ще спечели с голямо мнозинство, ако се кандидатира отново за президент.