Според първите екзитполове от днешните избори за Конгрес в САЩ републиканците ще имат мнозинство и в горната, и в долната камара на парламента.

Особено впечатляващо може да се окаже предимството им пред демократите в Камарата на представителите, където партията на президента Джо Байдън в момента има мнозинство.

Републиканците според тези екзитполове имат 54 места в Сената срещу 46 за демократите и 246 срещу 189 в Камарата на представителите.

Междувременно Байдън се готви за две "ужасни години", ако републиканците спечелят днешните избори за Конгрес, съобщи Си Ен Ен.

Според телевизията тази оценка е направена от самия президент на САЩ по време на пътуване до Чикаго. "Ако изгубим Камарата на представителите и Сената, това ще бъдат ужасни две години", е заявил Байдън пред малка аудитория, събрала се в зала на хотела, където не са били допуснати камери. "Добрата новина е, че ще имам право на вето", добавил той.

Резултатите от тези междинни избори ще окажат голямо влияние върху оставащите две години от президентството на Джо Байдън, а и след това.

Всички 435 места в Камарата на представителите на САЩ, около една трета (35 от 100 места) от Сената и ключови щатски губернаторски постове са залогът на този вот.

През последните две години Демократическата партия държи мнозинството както в Камарата на представителите, така и в Сената, което е от полза за президента Джо Байдън да приема желаните от него закони. Но всичко това може да се промени днес.

Байдън няма да гласува днес и ще бъде зает обичайната си работа, но след като вече е гласувал в края на миналия месец, съобщи прессекретарят му Карин Жан-Пиер и допълни, че "графикът му в Белия дом е доста натоварен".

Междувременно бившият президент Доналд Тръмп говори пред избирателната си секция в Палм Бийч, Флорида, където дойде да гласува заедно със съпругата си Мелания. "Мисля, че ще въде страхотна нощ", заяви той.

Запитан дали ще се кандидатира отново за президент след две години, той отговори: "Мисля, че вторник ще бъде много вълнуващ ден за много хора".

В същото време в Аризона служители се занимават с опасенията относно машините за гласуване. Избирателните власти в окръг Марикопа в щата заявяват, че работят "възможно най-бързо" за отстраняване на техническите проблеми с табулаторите за гласуване, съобщи Би Би Си.

"Имаме около 20% от местата, където има проблем с табулатора. Някои от бюлетините, след като хората са гласували, се опитват да ги пуснат през табулатора, но те не минават", каза председателят на окръга Бил Гейтс във видео, публикувано от избирателна секция.

Той допълни, че се опитват да отстранят проблема възможно най-скоро, но ако избирателите срещнат затруднения, могат да пуснат бюлетината си и в защитена кутия като резервен вариант. Той каза също, че хората могат да отидат до друго място за гласуване в окръга, за да пуснат бюлетината си, ако предпочитат.

Тази сутрин в интернет бързо се разпространи видеоклип, който показва служители на избирателната комисия в град Антем, Аризона, се опитват да успокоят избирателите, след като машината се е повредила. Въпреки че служителят настоява, че всички бюлетини ще бъдат преброени - дори и на ръка - гласоподавателите, стоящи на опашката, бяха разстроени.

В толкова голяма страна като Съединените щати техническите трудности в дните на гласуване са неизбежни. Но в днешната политическа обстановка, в която недоверието на избирателите е изключително високо, всякакви технически затруднения в изборния ден могат да подклаждат фалшиви твърдения за изборни измами.