Властите на Шри Ланка са задържали осем заподозрени за участие в атентатите, които разтърсиха страната днес и причиниха смъртта на най-малко 215 души, съобщиха световните агенции.

Осем души са арестувани в Шри Ланка във връзка с вълната от атентати, които днес взеха над 200 жертви на острова, предаде Франс прес, като цитира изявление по телевизията на премиера Ранил Викремесинге.

Засега имената, с които разполагаме, са местни, каза той, но подчерта, че разследващите се опитват да установят евентуални връзки на задържаните лица с чужбина.

По последни данни 215 са жертвите на атентатите и най-малко 450 ранени са приети в болници, съобщи полицията.

Осем взрива избухнаха в църкви, хотели, близо до столичния зоопарк и в  района Дематагода. Трима полицаи бяха убити при акция в жилище в Коломбо след атаките, допълниха властите, цитирани от Ройтерс.

Част от взривовете са дело на камикадзета.

Сред жертвите на атентатите има 35 чужденци - граждани на Великобритания, Холандия, Дания, Португалия, Турция, САЩ, Китай. По информация на посолството ни в Индия към този момент няма данни за пострадали български граждани.

Засега никоя организация не е поела отговорност за атаката. До 2009 г. правителството бе във война с тамилските сепаратисти в продължение на десетилетия, през които взривовете в столицата бяха често явление.  Местни християнски групи посочват, че през последните години са изправени пред засилващ се натиск от екстремистки настроени будистки монаси. Миналата година имаше сблъсъци между преобладаващата будитска общност и мюсюлманското малцинство. Някои будистки хардлайнери обвиниха мюсюлманите, че принуждават хора да приемат исляма.

Генералният директор на Интерпол Юрген Щок заяви днес, че международната полицейска организация е готова да съдейства на Шри Ланка в разследването, допълва ТАСС.

Правителството обяви полицейски час в Коломбо и блокира достъпа до социални медии и платформи за съобщения, включително Фейсбук и УотсАп. Не се знае кога полицейският час ще бъде отменен.

Към момента летището в Коломбо функционира в нормален режим със засилена охрана, но придвижването към него е затруднено, поради вечерния час.