Ръководителят на самообявилата се Донецка народна република, която беше анексирана от Русия заедно с три други украински региона, каза, че Русия и Украйна отново са разменили военнопленници, предаде Асошиейтед прес.

Министерството на отбраната на Русия каза, че са били освободени 110 руски граждани, като 72 от тях са моряци от търговски кораби, задържани през февруари.

Ведомството добави, че руската страна е предала 108 жени военнослужещи от украинските въоръжени сили. Министерството уточни, че всички освободени граждани на Руската федерация ще бъдат превозени до Москва с военнотранспортни самолети и ще им бъде оказана необходимата медицинска и психологическа помощ, предаде ТАСС.

Денис Пушилин отбеляза, че е било договорено всяка от страните да освободи 110 военнопленници, но неговата страна е предала само 108 украинки, след като две жени са казали, че искат да останат в Русия.

Началникът на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак посочи, че сред освободените жени има 12 цивилни, предаде Ройтерс. "Това беше първата размяна изцяло на жени", написа той в "Телеграм" и добави, че 37 от жените били пленени, след като руските сили превзеха огромния металургичен комбинат "Азовстал" в Мариупол през май.

Украинското министерство на вътрешните работи каза, че някои от жените са били задържани от промосковските власти в източната част на страната още през 2019 г.