Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Турция внесе възражения във връзка с резултатите от местните избори във всичките 39 общини в Истанбул, предадоха турските медии.

Партията на Ердоган оспорва резултатите и във всички 25 района на столицата Анкара, като се позовава на нередности в 3217 бюлетини.

"Открихме значителни несъответствия между табличните резултати с мокри подписи и печати - което показва първия запис за гласуването - окончателния запис и общия брой гласове, подадени до Върховната избирателна комисия",  каза окръжният председател на ПСР Байтам Шеноджак, цитиран от турската телевизия НТВ.

По неговите думи, това се е случило в 15:00 часа местно време (съвпада с българското).

"Открихме нагласяния и нередности, които нарушават законодателството и атмосферата на честни избори още от самото начало на изборния процес", поясни Шеночак.

По-късно във вторник местните изборни съвети в кварталите Бейкоз, Фатих и Чекмекьой постановиха повторно преброяване на невалидните гласове, докато подобно искане бе отказано в Бейоглу.

Девлет Бахчели, председател на Партията на националистическото движение (ПНД), който се съюзи с ПСР в "Народния съюз", заяви във вторник, че обжалването на резултатите от изборите е законно право, добавяйки, че резултатите трябва да бъдат внимателно разгледани.

"Ако има нередности ... е абсолютно необходимо да ги поправим и компенсираме", каза той, като добави, че ПНД следи отблизо процеса и смята, че ЦИК ще осигури справедливост.

Той изрази недоволството си от неофициалните резултати в столицата Анкара, където въпреки че Народният съюз получава мнозинство в районните съвети, опозиционният кандидат на "Националния алианс" Мансур Яваш спечели вота за градското събрание. Той каза, че същият "дисбаланс" се е случил в Истанбул, където основният опозиционен кандидат на Републиканската народна партия (РНП) Екрем Имамоглу изглежда има надмощие.

На 31 март в Турция се състояха местни избори и Ердоган за пръв път от 25 години насам изгуби контрола над мегаполиса /политическият възход на Ердоган започна от 27 март 1994 г., когато спечели кметския пост в Истанбул/, за който самият той казва: "Който управлява Истанбул, той управлява Турция".

Според неофициалните резултати кандидатът на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Екрем Имамоглу за кмет на Истанбул спечели изборите с 48,79 на сто подкрепа. Той спечели със съвсем малка преднина пред опонента си от управляващата Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм.

До последно и двете партии претендираха за победа в мегаполиса Истанбул.

В национален план управляващата партия събра 44% от гласовете, а опозиционната Народнорепубликанска партия - 30%. Според предварителните резултати, Партията на справедливостта и развитието печели в Централна и Северна Турция, опозицията в - западната и южна част, а кюрдите - традиционно в Диарбекир.