Днес Швеция избира нов парламент, за които социологическите допитвания сочат, че крайнодясната партия "Шведски демократи" ще играе решаваща роля за съставянето на следващото правителство в Стокхолм, предава БНР.

Серия брутални убийства, побои и палежи в големите градове на страната тревожат шведите през последните години.

В Малмьо, Стокхолм и Гьотеборг върлуват организирани банди. Полицейските статистики сочат, че голяма част от престъпленията се извършват от шведски граждани с чужд произход.

За партията "Шведски демократи" с корени в неонацистките среди това бе основен аргумент в предизборната кампания.

А социалдемократите и консерваторите приеха част от техните искания, като например втвърдяване на либералната бежанска политика.

За известната с идилията си Швеция тази промяна вече има отражение и върху политическите нагласи на гражданите, след като престъпността се превърна в основна тема на предизборната кампания.

Социологическите агенции дават преднина за управляващите социалдемократи, които могат да разчитат на около 25% от гласовете.

На второ място в допитванията е крайната десница в лицето на "Шведски демократи" с близо 20% подкрепа, следвани от консерваторите с 18%.

Именно антиимигрантската партия "Шведски демократи" обаче ще разреши изхода от изборите, в зависимост от това с кого ще предпочете да се коалира - със социалдемократическия премиер Щефан Льовен или с консерватора Улф Кристерсон.