Кремъл изрази своята "голяма признателност" за "балансираната и безпристрастна" позиция, очертана от папския пратеник кардинал Матео Дзупи относно ситуацията в Украйна и руската страна е готова да обсъди допълнителни предложения, ако такива се появят, съобщи агенция Интерфакс, цитирана от АНСА и БТА.

Съветникът по външна политика на руския президент Юрий Ушаков съобщи пред Интерфакс, че днес се е срещнал отново с председателя на Италианската епископска конференция, за да направи преглед на двудневното му посещение в Москва.

Кардинал Дзупи трябва да докладва на папа Франциск за резултатите от двудневната си миротвореческа мисия в Москва с оглед предприемането на по-нататъшни стъпки, съобщи днес Ватикана.

"Резултатите от посещението ще бъдат сведени до знанието на Светия отец, с оглед на по-нататъшните стъпки, които трябва да бъдат предприети както на хуманитарно ниво, така и в търсенето на пътища към мира", се казва в изявление на Светия престол, в което се припомня, че тази мисия има за цел да "се набележат хуманитарни инициативи, които биха могли да открият пътища за постигане на мир".

Мисията на папския пратеник кардинал Дзупи в Москва "премина добре, откритостта, проявена както на политическо, така и на религиозно ниво и готовността да се продължи пътуването са най-положителните конкретни резултати", заяви днес монсеньор Паоло Пеци, архиепископ на Москва и председател на католическите епископи на Русия.

Той допълни, че срещите на пратеника на Ватикана с гражданските и религиозните власти са били с основен фокус върху "извънредната хуманитарна ситуация, създадена от бежанците, разселените хора и затворниците".

Руският патриарх Кирил каза на кардинал Дзупи при срещата им вчера, че техните Църкви трябва да работят заедно, за да предотвратят "негативно политическо развитие и да служат на каузата на мира и справедливостта". Ройтерс отбеляза, че патриарх Кирил е пламенен поддръжник на решението на руския президент Владимир Путин да атакува Украйна.

АНСА припомня, че в началото на юни кардинал Дзупи направи подобно посещение в Киев, където се срещна с представители на граждански и религиозни власти и с украинския президент Володимир Зеленски.

Междувременно папа Франциск повтори днес призивите си за мир в Украйна, като каза, че човечеството не може да приеме войната като нормално състояние, предаде италианската новинарска агенция АНСА.

По време на аудиенция с членове на Делегацията на Икуменическата патриаршия на Константинопол папата изрази своята "първостепенна загриженост за мира, особено в разкъсваната от война Украйна".

"Това е война, която силно ни засяга, тя показва, че всички войни са всъщност бедствия, абсолютни бедствия: за хората и семействата, за децата и възрастните хора, за хората, принудени да напуснат страната си, за градове и села, и за самото съществуване, както неотдавна видяхме след разрушаването на язовир "Каховка", каза Светият отец.

"Като последователи на Христа не трябва да се примиряваме с войната, а да работим заедно за мир", допълни папата.

"Трагичната реалност на тази както изглежда безкрайна война изисква общи съзидателни усилия от страна на всички, за да се предвидят и създадат пътища към мира, с перспективата за справедлив и стабилен мир", каза папа Франциск.