Папа Франциск днес отправи настоятелна молба за спиране на конфликта в Газа и призова за хуманитарна помощ, както и да бъде оказана помощ на ранените, за да се облекчи "много тежката" ситуация в анклава, предаде Ройтерс.

"Продължавам да мисля за тежката ситуация в Палестина и Израел, където много хора са загубили живота си. Моля ви да спрете в името на Бога, прекратете огъня", каза той пред множеството на площад "Свети Петър" след седмичната си молитва "Ангел Господен". "Надявам се, че ще бъде направено всичко, за да се избегне разрастване на конфликта, че ранените ще бъдат спасени и че ще пристигне помощ за населението на Газа, където хуманитарната ситуация е много тежка", каза още той.

Светият отец поднови призивите си за прекратяване на огъня и за освобождаване на заложниците, взети от "Хамас" по време на атаката на 7 октомври, като се спря на децата, които според него "трябва да се върнат при своите семейства". "Нека помислим за децата, за всички деца, които са въвлечени в тази война, както в Украйна и в други конфликти - убива се тяхното бъдеще ", добави той.

86-годишният Франциск вече призова за създаването на хуманитарни коридори и заяви, че е необходимо решение със създаването на две държави, за да се сложи край на войната между Израел и "Хамас", припомня Ройтерс.

Междувременно Световната програма по прехраната призова за сигурен и разширен достъп на хуманитарната помощ до ивицата Газа, предаде ДПА.

Нуждата от хуманитарна помощ и доставки на жизнено важни хранителни продукти е достигнала критично ниво, заяви Синди Маккейн, директор на службата на ООН, след като днес посети египетската страна на пропускателния пункт "Рафах".

"В момента родителите в Газа не знаят дали ще могат да нахранят децата си днес и дали изобщо ще оцелеят, за да видят утрешния ден... Днес отправям спешна молба за милионите хора, чийто живот е разкъсан от тази криза", каза Маккейн.

По-рано тя се срещна с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси в Кайро, за да обсъдят доставката на помощи. Въпреки че доставките се увеличават, те далеч не са достатъчни, за да посрещнат експоненциално нарастващите нужди, каза тя.

По данни на палестинския "Червен полумесец" 421 камиона с помощи са достигнали до ивицата Газа след атаките на Хамас на 7 октомври. Според ООН са необходими по 100 камиона на ден.