Папа Франциск призова днес за "конкретна подкрепа" за населението, засегнато от силното земетресение, отнело живота на повече от 28 000 души в Турция и Сирия, население, което по думите му "не трябва да бъде забравяно", предаде Франс прес.

"Нека продължим да бъдем солидарни, чрез молитва и конкретна подкрепа, с населението, засегнато от земетресението в Турция и Сирия", каза той в края на традиционната си неделна литургия за поклонници и туристи на площад "Свети Петър", цитиран от БТА.

"Видях... кадри от тази катастрофа, болката на тези хора, които страдат от земетресението. Нека се молим за тях и да не ги забравяме, и да помислим какво можем да направим за тях", добави Светият отец.

Папа Франциск каза също днес, че е обезпокоен и наранен от хвърлянето в затвора на никарагуанския епископ Роландо Алварес, който беше осъден на повече от 26 години затвор в латиноамериканската държава, предаде Ройтерс.

Ортега обвини католическите лидери в опит да го свалят от власт след протести, отнели живота на близо 300 души през 2018 г. Оттогава правителството на бившия марксистки бунтовник започва да гони от страната католически монахини и мисионери.

Алварес беше осъден в петък за държавна измяна, подкопаване на целостта на нацията и разпространение на фалшиви новини, наред с други обвинения, посочва Ройтерс.