Папа Франциск призова днес във великденското си обръщение към вярващите за пълна размяна на военнопленници между Русия и Украйна, както и за осигуряване на достъп за хуманитарна помощ в ивицата Газа, предадоха световните агенции.

"Мислите ми днес са насочени най-вече към жертвите на множеството конфликти, които се случват по света, като се започне с конфликтите в Израел и Палестина, както и в Украйна.... Като призовавам за зачитане на принципите на международното право, се надявам на пълна размяна на всички военнопленници между Русия и Украйна - всички срещу всички!" - каза светият отец от балкон на базиликата "Свети Петър" пред около 60 хиляди вярващи.

"Освен това отново призовавам за гарантиране на възможността за достъп до хуманитарна помощ в Ивицата Газа, отново призовавам за бързо освобождаване на заложниците, отвлечени на 7 октомври и незабавно прекратяване на огъня в ивицата", добави папата.

Великденска литургия премина при строги мерки за сигурност, осигурени от италианските власти, предаде ДПА. Площадът беше украсен както винаги с цветя и растения, много от които са от Нидерландия. Вярващите се радваха на меки пролетни температури от около 20 градуса, но вятърът беше силен.

Високопоставен духовник ръководи службата от името на 87-годишния папа, който е с влошено здраве.

Имаше аплодисменти, когато Франциск премина покрай множеството в папамобила след литургията, като мнозина викаха: "Viva il Papa!" (Да живее папата!).

Строгите мерки за сигурност тази година бяха засилени след неотдавнашната терористична атака срещу концертна зала близо до Москва, за която пое отговорност базираната в Афганистан ислямистка терористична групировка "Ислямска държава-Хорасан".

Дълги опашки се извиха на входовете на площада, докато италианската полиция извършваше проверки.

След литургията папата трябва да произнесе великденското послание и отправи традиционната си благословия "Урби ет Орби" (Urbi et Orbi) - "Към града и към света", която тържествената кулминация на Великденските празници.