Земетресение с магнитуд 4,2 бе регистрирано днес в Егейско море, край турския курорт Кушадасъ (окръг Айдън), съобщи Евросредиземноморският сеизмологичен център, цитиран от турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Трусът е регистриран в 13:37 ч. Земетресението е било усетено в Кушадасъ, Измир, Дидим и е предизвикало силна паника сред местните жители и туристите.

Телевизия СиЕнЕн-Тюрк отбелязва, че усещането при труса е било за земетресение с по-силен магнитуд от 4,2.

По данни на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) трусът е бил с магнитуд 4,1 и е регистриран на дълбочина 6,33 километра. Епицентърът на земетресението е бил в морето само на 7,28 километра от курорта Кушадасъ, информира телевизия ТРТ-Хабер.

В рамките на час са регистрирани общо пет земетресения в областта, две тях с магнитуд от 3,4 и 3,1, а две минути след земетрението от 4,1 по Рихтер е последвало ново със сила от 4 спенен, в 13:57 ч. е района отново е бил разлюлян от 3,6 по Рихтер.

Училищата в област Кушадасъ бяха евакуирани като предпазна мярка след двата най-силни труса, епицентъра на които се намират в залива Кушадасъ, в Егейско море

Кадри от охранителни камери показват силата на труса в района.

Засега няма данни за ранени хора и за нанесени материални щети.

По същото време е регистрирано и едно земетресение в на остров Крит в Гърция. То било със сила 3.1 по Рихтер.