Най-малко трима души загинаха днес, а 213 бяха ранени в Турция след поредните земетресения в провинция Хатай, съобщи тази вечер турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу, цитиран от ДПА. Министърът предупреди хората да не влизат в сградите и добави, че досега са регистрирани 26 вторични труса.

Първото земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер е регистрирано днес в 20.04 часа местно време (19.04 часа българско време) с епицентър в Дефне, окръг Хатай, Южна Турция, съобщи Анадолската агенция, позовавайки се на данни на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

Според АФАД трусът е бил на дълбочина 16,7 километра. Усетен е в много съседни окръзи, както и в Сирия и Ливан. Има данни за разрушения, посочва канал Хабертюрк, цитиран от ТАСС. 

Земетръсът е предизвикал паника по улиците, отбелязва Анадолската агенция.

Друго земетресение с магнитуд 5,8 по Рихтер е регистрирано в 20.07 часа местно време с епицентър в Самандаг, окръг Хатай, а дълбочината му е била 7 километра.

Ройтерс съобщи за земетресение с магнитуд 6,3 в района на Антакия, Южна Турция, позовавайки се на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център. Според очевидци има пострадали сгради, съобщи БТА.

Кадри от поредната трагедия в Турция ВИЖТЕ ТУК>>

Вицепрезидентът Фуат Октай заяви в публикация в социалните мрежи, че властите проверяват съобщенията за възможни разрушения в окръг Хатай и призова гражданите да стоят далеч от повредени сгради.

АФАД също така посочи, че е важно гражданите да стоят далеч от крайбрежието като предпазна мярка срещу риска от покачване на морското равнище с до 50 см.

Снимка: АР/БТА

Ройтерс се позовава на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център (EMSC), според който първият трус е бил с магнитуд 6,3 по Рихтер и на дълбочина 2 километра. Земетресението усетено в Турция, Сирия, Египет и Ливан.

Турски спасителни екипи обикалят и проверяват състоянието на жителите на Антакия, окръг Хатай, посочва агенцията.

Според свидетели на Ройтерс има засегнати сгради в централните части на града. "Мислех, че земята ще се разцепи под краката ми", каза Муна Ал Омар, местна жителка, което е била на палатка в парк в централната част на Антакия, когато е станало земетресението. Разплакана и държаща 7-годишния си син на ръце, тя попита дали следва още един вторичен трус.

 

Най-малко 42 души са били ранени в новите земетресения, разтърсили по-рано днес Турция и усетени силно и в Сирия, предаде часове по-късно ДПА.

Трусовете са предизвикали паника и хора са скачали от прозорците, балконите и покривите на къщите си в райони под бунтовнически контрол в Северозападна Сирия.

Снимка: АР/БТА

Има пострадали и от паднали керемиди и тухли в Калкин, Харем, Идлиб, Кирбет ал Джул, в селски райони край Алепо, казва сирийският Център за наблюдение на човешките права.

Пострадали има и в Хама, в Централна Сирия, а трусовете бяха усетени дори и в района на Дамаск, където хора са излезли по улиците на столицата.

Трусовете бяха усетени и в Ливан и Египет.

Същевременно кметът на Хатай Лютфю Шаваш съобщи, че осем души са били ранени там от двата труса, станали днес. Новината потвърди и турският вицепрезидент Фуат Октай.

А според турската телевизия "Си Ен Ен тюрк" една жена дори е загинала в град Самандаг, в провинция Хатай. Четирима души пък са били затрупани там.

Снимка: АР/БТА

Докъм 22 ч. са усетени 20 вторични труса след двата силни труса с магнитуд 6,4 и 5,8.

Междувременно над 16 800 сирийски бежанци в Турция, изгубили домовете си в катастрофалните трусове от 6 февруари, получиха разрешение да се върнат временно в Сирия, предаде ДПА.

Трусовете от 6 февруари отнеха живота на над 47 000 души в Турция и в Сирия.