Паметник на съветския диктатор Йосиф Сталин бе монтиран на обществено място в руската република Татарстан, съобщи "Челнинские известия".

Монументът е в двора на частно училище в град Набережние Челни, който е на 1100 км източно от Москва и до 1988 г. носи името на Леонид Брежнев. Официалното откриване е планирано за пролетта.

"Нека да стане по-топло. Тогава ще разкажем повече за паметника и неговия автор", заяви директорът на училището Максим Евтешин. 

Бронзовата статуя показва бившия съветски лидер, седнал на пейка, по време на разговор с въображаем събеседник.

Евтешин обаче обясни защо е било взето решение да бъде поставен паметник точно на Сталин. 

"Смятаме, че Йосиф Висарионович стана локомотив в индустриализацията на страната, той адекватно я изведе от Великата отечествена война, възстанови националната икономика в най-кратки срокове. Всички тези постижения не биха били възможни без планомерното и цялостно развитие на образователната система в СССР, на което Сталин даде тласък", аргументира се директорът на частното школо, в което се обучават деца в начална училищна възраст.

Той обаче не коментира нищо за масовите репресии, започнати от Сталин и милионите жертви на режима му.

"Страхотно! Сега остава да се появи само и някой нов истински Сталин", написа потребител на местна социална мрежа. Други хора обаче изразиха задоволството си от инициативата на училището.

Паметникът очевидно е вдъхновен от скулптура от 30-те години, която изобразява как Ленин и Сталин седят на пейка и разговарят, отбелязва ДПА.

Повечето от паметниците на Сталин са премахнати по инициатива на Кремъл по време на процеса по десталинизация през 60-те години на миналия век.