Близо две седмици след като френският президент Еманюел Макрон прокара непопулярна пенсионна реформа в парламента, стотици хиляди излязоха на протести по улиците в цяла Франция. Това е десетата подобна вълна от протести, свикана от профсъюзите, откакто в средата на януари избухнаха протести срещу реформата, която включва увеличаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години.

Общественият транспорт беше нарушен, а доставките бяха спрени в цяла Франция, тъй като работниците не излязоха на работа.

Министър-председателят Елизабет Борн използва член 49, параграф 3, известен като "ядрена опция", за да прокара реформите в парламента без гласуване на 16 март. Няколко дни по-късно правителството едва оцеля при два вота на недоверие.

Макрон настоява, че предложените промени са необходими, за да се реформира една затъваща система - но някои от експертите на самото правителство заявиха, че пенсионната система е в сравнително добро състояние и вероятно ще се върне към балансиран бюджет дори без реформи.

По данни на Министерството на вътрешните работи предишната общонационална мобилизация миналия четвъртък е събрала над един милион демонстранти. Синдикатите оценяват участието на много повече - над 3 млн. души. Стотици хора бяха арестувани същия ден при най-бурните пенсионни протести досега.

Около 740 000 демонстранти се включиха в протестите в цяла Франция, в това число 93 000 души в Париж, предаде Франс прес, като се позова на полицията.

Според официалните власти днес е имало спад в участието. По данни на вътрешното министерство в демонстрациите на 23 март - предишния ден на протестна мобилизация в страната - са участвали близо 1,09 милиона души, включително 119 000 в столицата.

Според профсъюза Обща конфедерация на труда (CGT) участниците в протестите в Париж днес са били около 450 000, а във Франция - над два милиона.

Днес огромна тълпа се събра на площада на Републиката във френската столица, протестът започна мирно, но малко по-късно бе съобщено и за безредици. Айфеловата кула е затворена заради стачката, съобщават властите. Нарушен е общественият транспорт във френската столица.

Нарушено бе и движението по крайградските линии. Линиите на метрото изглежда са с по-малко смущения - засега. Сметосъбирачите в Париж стачкуват от седмици, в резултат на което по улиците в няколко района са натрупани над 8000 тона боклук. Хиляди тонове боклук се натрупаха и по улиците на други градове, след като събирачите на боклук започнаха стачка срещу плановете за пенсионна реформа.

В момента сметосъбирачите и шофьорите могат да се пенсионират на 57-годишна възраст, но според плановете за реформа на Макрон те ще трябва да работят още две години. Ранното пенсиониране е възможност за тези професии, които са изправени пред тежки условия на труд.

Но сметосъбирачите казват, че принуждаването им да работят по-дълго би било несправедливо, тъй като според профсъюза CGT тяхната продължителност на живота е с 12-17 години по-ниска от средната за Франция.

Първите сблъсъци между протестиращите срещу пенсионната реформа и полицията бяха регистрирани в ранния следобед в Нант, където според АФП е била подпалена банка и е бил атакуван местен административен съд. След мирното начало на протестите млади облечени в черно протестиращи хвърляха предмети по полицията, която отговори със сълзотворен газ.

Според France24 за реда по време на протестите в цяла Франция са ангажирани над 13 000 полицаи.

Сблъсъци между полицията и някои демонстранти започнаха и в Бордо. След няколко сблъсъка в района на Капуцините в Бордо, където бяха запалени няколко пожара, конфронтацията между някои демонстранти и полицията продължи на същото място, както и миналия четвъртък с размяна на хвърлени предмети и сълзотворен газ.

Шествието в Страсбург започна сравнително спокойно и охранявано от полицията

Малко след това обаче и там се стигна до сблъсъци. "Това насилие не ме изненадва", отбеляза Бернар Клауц, участник в шествието. "От самото начало правителството демонстрира насилие, то само жъне това, което сее".

За първи сблъсъци съобщиха и от Тулуза. Около 16:00 ч., когато шествието се насочваше към центъра на града, полицията се намеси и го раздели на две. Начело на втората колона са били 400-500 облечени в черно протестиращи, като срещу тях се изправиха водно оръдие и около петдесет полицаи. Сутринта регионалният префект Пиер-Андре Дюран е обявил мобилизацията на 450 служители на реда, а кметът на града Жан-Люк Муденк е призовал за спокойствие, като е подчертал, че "щетите, нанесени миналата седмица, възлизат на 150 000 евро за общината".

В Лион също е имало сериозни инциденти, четирима души са арестувани. След нанесени щети на предприятия и интензивно хвърляне на предмети, полицията отговори със сълзотворен газ и водно оръдие.