Палестинците в Газа съобщиха за масиран обстрел в района на южните градове Хан Юнис и Рафах, където Израел нареди на мирното население да потърси убежище, предаде Асошиейтед прес.

Израелски бомби са ударили зони западно и югоизточно от Хан Юнис и западно от Рафах, според местни съобщения. Хиляди хора, опитващи да избягат от Газа, са се събрали в Рафах, където е разположен единственият граничен пункт между палестинския анклав и Египет.

На този фон международни посредници правят усилени опити за договаряне на споразумение, което да позволи в Газа да влезе хуманитарната помощ, а бежанците с чуждестранни паспорти да напуснат анклава, припомня БТА.

Най-малко 49 палестинци са загинали при израелски удар, поразил домове снощи в Хан Юнис и Рафах, съобщи министерството на вътрешните работи в Газа, цитирано от Ройтерс.

"Изглежда се приближаваме към споразумение за влизането на помощи и излизането на чужденци"

Междувременно конвои с хуманитарна помощ се отправиха тази сутрин от Египет към Рафах, граничния пункт с Газа, където от дни не влизат помощи, съобщиха хуманитарни работници, цитирани от Франс прес.

"Пристигнахме на терминала и сега чакаме следващия етап", каза Хеба Рашед, която ръководи египетската неправителствена организация "Мерсал". Стотици камиони са струпани по 40-километровия път между Eл Ариш и Рафах.

"Не ни е казано в колко часа ще преминем" в ивицата Газа, но ни помолиха да тръгнем за Рафах", потвърди служител на Египетския Червен полумесец, пожелал анонимност.

Снимка: БТА/AП

През последните дни със самолети от различни държави и международни организации пристигнаха товари с хуманитарна помощ. Египет е изпратил десетки камиони. Призиви за дарения са отправени по целия свят, а Европейският съюз вече обяви хуманитарен мост към Египет, за да достави помощ на 2,4-милионното население на Газа, половината от което се състои от деца, припомня БТА.

За десетте дни на война между Израел и управляващата в Газа групировка "Хамас" граничният пункт е бил обстрелван четири пъти. Никакви помощи не са влезли в малкия анклав, подложен на "пълна обсада" от Израел.

Вашингтон призовава Египет да пусне американците да напуснат Газа, докато Кайро отговаря, че никой няма да напусне, ако помощите не влязат в анклава. Снощи египетският президент Абдел Фатах ас Сиси и президентът на САЩ Джо Байдън обсъдиха по телефона помощта за Газа, която египетското президентство определи като "приоритет".

"Изглежда, че се приближаваме към споразумение за влизането на помощи и излизането на чужденци", каза представителят на Червения полумесец.

Тази сутрин десетки американски граждани са пристигнали от Израел в Кипър с първи евакуационен кораб, организиран от САЩ заради ескалиращата криза в Близкия изток, предаде Ройтерс.

С луксозния кораб "Рапсодия на моретата" на кипърското пристанище в Лимасол пристигнаха 159 души.

През следващите 12 часа се очакват още евакуационни плавателни съдове, заяви представител на кипърското правителство пред държавната телевизия.

След избухването на насилието в Близкия изток на 7 октомври редица чуждестранни правителства използват Кипър като транзитен център при евакуацията на свои граждани, отбелязва Ройтерс.