Руските сили обстрелват украинските позиции с артилерия и вчера само в източната част на страната са нанесли почти 400 удара, предаде Ройтерс, като се позова на президента на Украйна Володимир Зеленски.

Русия изтегли силите си от град Херсон по-рано този месец и прехвърли част от тях, за да укрепи позициите си в източните Донецка и Луганска области.

"Най-ожесточените сражения, както и преди, са в Донецка област. Въпреки че днес имаше по-малко атаки поради влошаването на времето, интензивността на руския обстрел за съжаление остава изключително висока", каза Зеленски. "В Луганска област бавно се придвижваме напред с бой. Към момента от началото на деня в източната част на страната има почти 400 артилерийски атаки", добави той.

Зеленски каза още, че войските в южната част на страната "последователно и много пресметливо унищожават потенциала на окупаторите", но не даде подробности.

Кирило Тимошенко, заместник-ръководителят на администрацията на Зеленски, заяви късно снощи, че руските сили са обстрелвали жилищна сграда в Херсонска област, в Южна Украйна. "Възможно е под развалините да има хора. Службите за спешна помощ работят на мястото на инцидента", написа Тимошенко в приложението "Телеграм". В наскоро отвоюваната столица на региона, град Херсон, продължава да няма електричество, течаща вода и отопление.

В събота Киев съобщи, че около 60 руски войници са били убити при далекобойна артилерийска атака в южната част на страната, като това е вторият случай в рамките на четири дни, в който Украйна твърди, че е причинила многобройни жертви в рамките на една атака.

От началото на войната срещу Украйна, Русия вече е изстреляла около 4700 ракети по цели в съседката си, предаде ДПА, позовавайки се на украинския президент Володимир Зеленски.

"Стотици наши градове на практика бяха опожарени, хиляди хора бяха убити, стотици хиляди бяха депортирани в Русия", заяви Зеленски снощи във видеопослание до Международната организация на франкофонията, чиито представители заседават в Джерба, Тунис. "А милиони хора са напуснали Украйна, за да търсят убежище от войната в други страни", добави той.

По думите на украинския президент само миналия вторник Русия е изстреляла близо 100 ракети по Украйна. "Сто различни ракети срещу нашите градове, срещу жилищни сгради, срещу предприятия, срещу електроцентрали", каза Зеленски. В резултат на тези атаки повече от 20 милиона души са останали временно без електричество, добави той.

Зеленски се обърна за помощ към държавите членки от организацията на франкофонските държави. "Украйна наистина иска мир. Но за да възстановим мира, се нуждаем от подкрепа", каза той. По негови думи възстановяването на мира е напълно възможно. "Но това е възможно, ако всички в света разберат, че никой в света не заслужава нито един ден на терор".