Ожесточените боеве за контрола на източния украински град Бахмут продължават, предаде Ройтерс.

В сутрешната си сводка за положението на бойното поле украинският генерален щаб посочва, че защитниците на Бахмут, Лиман, Ивановске, Богдановка и Григоровка - все населени места в Донецка област - са отблъснали 69 руски атаки за последното денонощие.

"Бахмут остава епицентърът на военните действия", се казва в съобщението, цитирано от БТА.

Допълва се, че на юг, в Херсонска и Запорожка област, руските войски се намират в отбрана.

Руската частна военна компания "Вагнер", която е острието на щурма на Бахмут и понесе тежки загуби, възнамерява до средата на май да се подсили с още около 30 000 бойци, съобщи основателят ѝ Евгений Пригожин.

През януари САЩ излязоха с оценка, че "Вагнер" разполага с около 50 000 души в Украйна, включително 40 000 затворници, рекрутирани от Пригожин в руските затвори с обещанието да бъдат помилвани, ако оцелеят шест месеца.

Според украинските власти около 30 000 от бойците на "Вагнер" са дезертирали или са били убити или ранени, данни, които не могат да бъдат проверени чрез независим източник.

Междувременно руското командване в Украйна публикува кадри на пилот, който катапултира от хеликоптер Ка-52, съобщиха руски медии. Самолетът е ударен от ракета, изстреляна от украински бойци. На кадрите се вижда как перките на хеликоптера отвръщат на огъня и се запалват двигателите на катапултната седалка, от които се вижда характерен черен дим. Твърди се, че пилотът е оцелял.

В момента Ка-52 е единственият хеликоптер в света със система за катапултиране. Приет е през 2011 г. По-рано беше съобщено, че Министерството на отбраната на Руската федерация публикува видеозапис на бойната работа на екипажите на ударни хеликоптери Ка-52 и Ми-28 на руските въздушно-космически сили в зоната на специална военна операция.