"Става въпрос за възможно вземане на заложници", заяви първоначално говорител на жандармерията на летището, цитиран от АФП и БГНЕС.  "Самолетът беше придружен от два F-16 на холандската армия и избра да се приземи на "Схипхол". Опитваме се да установим контакт с хората на борда", каза още говорителят.

След като самолетът, който летял от Малага за Амстердам, кацна, веднага бе обкръжен от служители на специалните служби, а пътниците останаха вътре.

От нискотарифната испанска авиокомпания "Вуелинг" побързаха да отрекат, че има отвличане. „Самолетът се е приближил към летището по необичаен начин. Това е довело до недоразумение между пилота и контролната кула. Не е имало заплаха в нито един момент”, съобщи говорителка на компанията.

По-късно холандската военна полиция потвърди, че пътническият самолет не е бил отвлечен и че недоразумението е предизвикано от пропадане на радиовръзката. Преди това полицаи се качиха на борда и претърсиха самолета.

Пътник от самолета заяви, че нищо необичайно не се е случило по време на полета и след кацането. "Просто направихме няколко кръга над летището. В момента все още чакаме в самолета, вратите са затворени. Но категорично няма драма със заложници," заяви пасажерът пред холандско радио, на което се позова БТА.

„Нищо не се случва. Сега чакаме в самолета, вратите все още са затворени. Но самолетът не е отвлечен”, разказа друг пътник по телефона пред телевизия "Скай нюз", цитирана от "Фокус".

Това е втори инцидент на летище "Схипхол" днес, след като сутринта холандските власти затвориха част от него заради намерена авиационно бомба, останала от Втората световна война. Част от хората бяха евакуирани, докато сапьори обезвредят бомбата.