Френският Държавен съвет отхвърли в понеделник искане на партията на Марин Льо Пен "Национален сбор", която оспорваше категоризирането й като крайнодясна политическа сила в класификацията на кандидатурите за изборите за френски Сенат през септември. Категоризацията се извършва от френското вътрешно министерство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според партията на Марин Льо Пен, тази категоризация на нейната политическа сила като крайнодясна е можело да навреди на "честността на изборите". Партията освен това заяви, че е имало различно отношение спрямо нея и Комунистическата партия и партията "Непокорна Франция", които са били категоризирани просто като леви политически блокове, а не като радикално леви сили.

На изборите категоризирането на партиите е задача на префектурите, подчинени на вътрешното министерство, с цел анализ на изборните нагласи и за по-голяма яснота за гражданите на резултатите от вота, посочва вътрешното министерство.

През миналия месец президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът Габриел Атал дадоха знаци за желание за разговори с крайните партии по примера на други европейски страни като например Италия. Макрон по-специално заяви, че е напълно нормално да има дискусии с партията на Льо Пен, която е представена в парламента.

Все пак обаче в края на февруари премиерът Атал заяви, че човек може да се запита дали войските на Владимир Путин не са вече във Франция, визирайки партията на Марин Льо Пен. Това стана по време на оживен дебат в парламента.

Три месеца преди евроизборите, които са от ключово важно значение за президентското мнозинство във Франция лагерът на Макрон се опитва да се противопостави на крайната десница, смятана за фаворит в допитванията.