Мухарем Индже, един от четиримата кандидати за поста президент на Турция на изборите на 14 май, обяви днес, че оттегля кандидатурата си. Това би могло да засили позициите на основния съперник на настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган в надпреварата, отбелязват световните агенции и БТА.

"Оттеглям кандидатурата си", заяви на пресконференция лидерът на Партията на родината, който според социологическите проучвания можеше да спечели между 2 и 4 процента от гласовете. Когато обяви кандидатурата си той имаше подкрепа от 8 на сто според анкерите.

Правя го за страната си, допълни Индже, цитиран от Асошиейтед прес.

Няколко представители от неговата партия подадоха оставки през последните дни заради опасения, че кандидатурата на Индже ще попречи на основния опозиционен кандидат Кемал Кълъчдароглу да спечели срещу Реджеп Тайип Ердоган, който е на власт от двадесет години, отбелязва Франс прес.

Индже мотивира решението си с това, че опозиционният Национален алианс, известен още като Шесторната маса, начело с Кемал Кълъчдароглу, "ще хвърли цялата вина" върху него, ако той изгуби от Ердоган в неделя, когато се провеждат и парламентарни избори в страната.

Мухарем Индже дълги години бе един от водещите функционери в основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП). На изборите през 2018 г. той бе кандидат за президент, но загуби срещу Ердоган. Заради несъгласия с НРП, и най-вече със сегашния й лидер Кемал Кълъчдароглу, Индже се отцепи и основа своя партия. Той успя да събере необходимите 100 000 подписа, за да се кандидатира за президент като независим кандидат.

Кандидатурата на Индже предизвика критики сред опозиционните среди, че разцепва гласовете на опозицията.

Кемал Кълъчдароглу е президентският кандидат на опозиционната коалиция от шест партии Национален алианс и е в добра позиция срещу Ердоган, който за първи път от двадесет години се сблъсква с обединена опозиция.

Днес за пореден път Кълъчдароглу покани Индже да се присъедини към опозицията.

"Поканата ми остава в сила. Да оставим настрана старите обиди и недоволство. Приветстваме господин Индже на "Масата на Турция". Заповядайте, присъединете се", написа в Туитър Кълчдароглу.

Същевременно Ердоган изрази съжаление от решението на Индже.

"Разбира се, невъзможно е да се разбере защо се оттегли. Честно, аз съм огорчен", каза Ердоган на митинг в Анкара.

"Сега ще продължим (надпреварата) с останалите кандидати. Това, което е от значение е решението на моя народ," допълни той, цитиран от АП.

Синан Оган, кандидат за президент на Алианса АТА, каза, че остава в надпреварата за президентския пост.

"Скъпи синове на турския народ, ние ще продължим борбата докрай. Не искаме никакви (негативни) събития в деня на изборите, които могат да бъдат свързани със засилващата се в последно време вълна от провокации по наш адрес," написа Синан Оган в Туитър.

Предизборно Ердоган вдига заплати

Реджеп Тайип Ердоган обяви днес, че през юли най-ниската заплата в държавния сектор ще бъде 22 000 турски лири (1124 долара), съобщи Анадолската агенция.

"Ще договорим увеличение на минималната работна заплата за заетите в обществения сектор. През юли минималната заплата на държавните служители ще достигне 22 000 турски лири", каза Ердоган в Анкара.

Той добави, че увеличението на заплатите на държавните служители автоматично ще се отрази и в пенсиите.

"Наредих на ресорния ни министър да завърши тази работа до юли", каза Ердоган.

Турският президент обяви във вторник увеличение на заплатите с 45 процента за 700 000 държавни служители, повишавайки минималната месечна заплата до 15 000 турски лири (768 долара).