Група оцелели от масовото отравяне с масло от рапица преди четири десетилетия в Испания съобщиха днес, че са окупирали музея "Прадо" в Мадрид и че след няколко часа ще се самоубият, ако правителството не отговори на техните искания, съобщи Ройтерс.

"Шест часа след пристигането ни на мястото, ние ще започнем да поглъщаме таблетките", заявиха сутринта протестиращите в "Туитър" в акаунт на асоциация на жертвите на отравянето от 1981 г., което засегна хиляди хора.

Протестиращите настояват премиерът Педро Санчес да помогне на жертвите на един от най-масовите и скандални случаи на хранително натравяне в света.

Хиляди испанци развиха белодробни заболявания, за които по-късно се установи, че са свързани с консумацията на обработено масло за готвене от семена на рапица. Хиляди развиха и синдроми, които ги направиха инвалиди за цял живот.

Испанското радио "Кадена СЕР" публикува на сайта си снимка на петима протестиращи, един от които в инвалидна количка, застанали пред известната картина на Диего Веласкес "Las Meninas" /"Придворни дами"/.