Руските сили са отблъснали атака срещу кримското пристанище Севастопол, като са свалили една ракета, съобщи назначеният от Русия губернатор на града Михаил Развожаев, цитиран от Ройтерс.

Развожаев, позовавайки се на предварителни данни, заяви, че руската авиация е свалила една ракета близо до военното летище "Белбек".

Впоследствие е била отменена тревогата за въздушно нападение. Трафикът по основния мост, свързващ русия с Крим, е бил възстановен, добавя БТА.

Най-малко една украинска ракета порази централата на Черноморския флот на Русия в Севастопол миналия петък, припомня Ройтерс.

Междувременно руски подразделения за противовъздушна отбрана късно снощи са отблъснали и няколко атаки на украински безпилотни самолети над Белгородска и Курска област, като са унищожили общо най-малко 11 дрона, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

В няколко отделни публикации в приложението "Телеграм" министерството съобщи, че седем дрона са били свалени над Белгородска област и четири - над Курска област.

Ведомството не предостави информация за евентуални щети или пострадали в резултат на атаките. Москва рядко разкрива подробности, освен ако щетите не са по гражданска или невоенна инфраструктура, отбелязва Ройтерс.

Белгородска и Курска област граничат с Украйна и многократно са ставали обект на нападения с дронове в хода на войната, която Русия започна срещу своята съседка през февруари 2022 година.

Агенция Ройтерс посочва, че не е успяла да потвърди информацията от независими източници и засега не е получила отговор на запитване за коментар от страна на Украйна относно атаките, добавя БТА.

Украйна рядко поема отговорност за нападения на територията на Русия или на контролирана от Русия територия в Украйна, но през последните месеци започна да казва, че унищожаването на руската военна инфраструктура помага за контранастъплението на Киев.