"Решението на арменския министър-председател Никол Пашинян да не участва в срещата на върха на оглавяваната от Русия Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКС) е поредният антируски ход на Армения, оркестриран от Запада, заяви Москва. 

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза пред журналисти, че за Русия отказът на Пашинян да присъства на форума е само поредното от "верига" събития, предаде Ройтерс.

"Очевидно Западът стои зад това. Западът, чиито планове в Украйна се провалиха, сега сграбчва Армения, за да я изтръгне от Русия", посочи Захарова.

По-рано днес арменската държавна осведомителна агенция Арменпрес цитира изказване на Пашинян в парламента, в което той заявява, че ОДКС многократно не е защитила арменските интереси.

По думите му Армения се опитва да разнообрази опциите за гарантиране на сигурността си, но добави, че тя все още не е решила дали да напусне ОДКС.

Арменско-руските отношения, които официално са съюзнически, се влошиха през последните месеци. Ереван открито постави под съмнение ползата от сътрудничеството си с Русия и се опита да задълбочи връзките си със Запада.

Дотам се стигна, след като през септември Азербайджан си върна отцепилия се регион Нагорни Карабах, което накара всички 120 000 живеещи в него етнически арменци да избягат въпреки присъствието на руски миротворци.

Някои арменци обвиниха Русия, че не е спряла така наречената от Баку антитерористична операция, твърдение, което Москва отказа да приеме.