Предвожданите от кюрдите Сирийски демократични сили (СДС) са си върнали контрола над ключов граничен град в Североизточна Сирия, предаде ДПА, като се позова на базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на правата на човека. Според информация на центъра бойци на СДС са превзели град Рас ал Айн от турските сили и техните съюзници, които влязоха в града преди два дни.

Кюрдски източници са потвърдили атаката и са посочили, че СДС са превзели също близкото село Тал Хелеф в покрайнините на Рас ал Айн.

Източници, близки до подкрепяните от Турция бунтовнически групи, заявиха обаче за ДПА, че ожесточените сражения в Рас ал Айн продължават.

Вчера сирийски правителствени сили се разположиха в контролирани от кюрдите населени места в Североизточна Сирия след споразумение между кюрдите и Дамаск за противодействие на турската военна операция в района, започнала на 9 октомври. Сирийската държавна телевизия "Ал Ихбария" съобщи, че сирийската армия е влязла в град Манбидж, предаде Ройтерс. Според репортаж на "Ал Ихбария" жителите на Манбидж празнуват пристигането на правителствените сили.

Новината за навлизането в Манбидж бе потвърдена от представител на местните власти в града, контролиран от военен съвет, свързан с кюрдите. Той каза, че сирийски военни са се разположили по фронтовите линии.

Градът се намира в североизточната част на сирийската провинция Алепо, на 85 километра от едноименната регионална столица.

Сирийската армия се е насочила и към други контролирани от кюрдските милиции населени места, за да заемат позиции срещу настъпващите турски военни части и техни арабски съюзници (бунтовници срещу правителството на Башар Асад). Правителствената армия днес влезе и в град Тел Тамер, съобщиха държавните медии.

Чуждестранни хуманитарни работници и журналисти са се струпали днес на граничния пункт Семелка на границата между Сирия и Ирак, за да напуснат сирийска територия, съобщава Асошиейтед прес.

Бягството им не се дължи на турската офанзива, започнала миналата седмица, а на завръщането на централното сирийско правителство в региона, управляван през последните години от практически автономни кюрдски власти.

Нетърпението на чужденците да напуснат страната отразява внезапния и драматичен срив на аспирациите на сирийското кюрдско малцинство за автономия. Самата кюрдска администрация покани сирийските правителствени сили в зоната като защита срещу турското навлизане.

Чужденците в Рожава, както кюрдите наричат региона, са изправени пред несигурност за това кой ще управлява оттук нататък. Ако Дамаск си върне контрола, те фактически ще се окажат в страната нелегално.

Въпреки че официални изявления са направили малко организации, изглежда, че почти всички чуждестранни хуманитарни работници напускат. Десетки чужди журналисти, които отразяват турската офанзива, също са напуснали от страх да не попаднат в мрежата на правителствените сили за сигурност.

Служител на международна хуманитарна организация каза на граничния пункт Семелка, че почти всичките 250 чуждестранни хуманитарни работници в Североизточна Сирия, напускат страната.

Кюрдската администрация се опита да разпръсне безпокойствата на чужденците, като заяви, че споразумението за връщане на сирийските правителствени сили е чисто военно и цялата администрация ще работи, както обикновено, включително и на границата.