Елизабет Александра Мери Уиндзор се ражда на 21 април 1926 година в Мейфеър. Тя е първородното дете на дука и дукесата на Йорк. Лилибет, както я наричат всичките й близки, расте с по-малката си сестра Маргарет. Двете се обучават вкъщи под надзора на своята майка, като уроците са основно по история, литература, музика и езици.

Вижте всички снимки тук

Уинстън Чърчил описва 2-годишната Лилибет, като "дете с характер". "Тя излъчваше авторитет и съсредоточеност, изумителни за бебе", казва тогава великият британски политик.

През 1936 година нейният баща неочаквано става крал след абдикацията на брат му Едуард Осми. Така Лилибет се превръща в престолонаследница. 

Снимка: Getty Images

На 6 февруари 1952 г. крал Джордж Шести умира. Новата кралица на Великобритания е Елизабет. Коронацията ѝ - първата, предавана по телевизията, е повече от година по-късно, на 2 юни 1953 г. По това време тя вече е омъжена за гръцкия принц и лейтенант от Военноморските сили Филип Маунтбатън, а първите им две деца - Чарлз и Ан - са на 5 и 3 години.

Кралица Елизабет II с Уинстън Чърчил през декември 1952 г.

Снимка: Getty Images

През 1960 и 1964 г. в двореца Бъкингам се раждат принцовете Андрю и Едуард, но от четирите деца единствено принцеса Ан споделя страстта на майка си към кучета и коне. Кралица Елизабет отглежда кучета от породата корги още от 1933 година, когато баща й носи у дома две палета на име Дуки и Джейн и ги подарява на Елизабет и сестра й Маргарет.

Кралица Елизабет Втора с кучетата си от порода корги през 1962 г.

Снимка: Getty Images

Елизабет Втора бе най-пътуващият монарх в историята - за своите 70 години на трона тя е посетила 116 държави. При това без документ за самоличност. Защото всички паспорти във Великобритания се издават от нейно име.

Кралица Елизабет Втора със съпруга си Филип и папа Йоан Павел Втори през 1980 г.

Снимка: Getty Images

По време на нейното управление са се сменили 14 английски министър-председатели. Първият е бил Уинстън Чърчил. Елизабет Втора царува почти 71 години. Предишният рекорд в Обединеното кралство принадлежеше на нейната прабаба кралица Виктория, властвала в продължение на 63 години, 7 месеца и 2 дни (от 20 юни 1837 г. до смъртта си на 22 януари 1901 г.).

По-малко от две години разделиха кралицата от абсолютния рекорд. Засега той е на френския крал Луи Четиринадесети (1638-1715), управлявал в продължение на 72 години и 110 дни.

Снимка: Getty Images

Британската кралица отбеляза по-рано тази година платинен юбилей от възкачването на престола с четиридневни тържества, паради, улични партита и други събития, проведени в Обединеното кралство и Общността на нациите.

Снимка: Getty Images

Винаги е било лесно да се мрази и унищожава. Да се гради и да се обича е много по-трудно.

Елизабет Александра Мери Уиндзор