Светът знае, че Иран не се стреми да се сдобие с ядрено оръжие. Това е заявил началникът на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция генерал-майор Хосеин Салами, цитиран от агенция Тасним.

"Защо ни санкционират глобално по ядрения въпрос, при положение че светът знае, че не се стремим към ядрено оръжие? В действителност те ни санкционират заради научно познание", заявява той, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Ядрените оръжия нямат място в исляма. Ислямът не одобрява оръжията за масово поразяване", допълва Салами.

ООН заяви, че според генералния секретар на организацията Антониу Гутериш обогатяването от Иран на уран над зададения в ядреното споразумение от 2015 г. праг, ако бъде потвърдено, нито ще помогне да бъде запазено споразумението, "нито ще осигури осезаеми икономически ползи за иранския народ", посочи Асошиейтед прес.

Заместник-говорителят на ООН Фархан Хак каза, че генералният секретар призовава Техеран да продължи да изпълнява всичките си ангажименти по ядреното споразумение, докато "страните по него търсят начин за преодоляване на значителните предизвикателства" пред Иран.

Изявленията на Техеран, че постепенно се отказва от задълженията си по Съвместния всеобхватен план за действие не трябва да предизвикват паника, заяви днес руското министерство на външните работи, цитирано от ТАСС.

"Изявленията, направени на пресконференцията в Техеран на 7 юли от представителите на министерството на външните работи и Организацията за атомна енергия на Иран за твърдо намерение да бъде направена следваща стъпка в плана за постепенен отказ от задълженията в рамките на ядрената сделка, не трябва да предизвикват паника", подчерта руското дипломатическо ведомство.

"Става дума изключително и само за доброволни задължения на Иран, поети от него в духа на компромиса и в името на сключването на Съвместния всеобхватен план за действие", допълни министерството.