Украйна се нуждае от "значително увеличение" на доставяните оръжия, защото войната е навлязла в преломен момент и от предоставянето на подобна помощ зависи мирното уреждане на конфликта, заяви пред Ройтерс генералният секретар Йенс Столтенберг.

"Войната навлезе в решаващ момент и затова Украйна се нуждае от значително увеличение на помощта, която ѝ се оказва", каза той в интервю в кулоарите на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос. "Ако искаме утре да има мирно решение на конфликта, трябва да предоставим оръжие днес", подчерта той.

В петък във военновъздушната база "Рамщайн" в Германия се събират министрите на отбраната на около 50 страни, включително на тези от НАТО. Това ще бъде пореден кръг преговори между съюзниците, посветен на руската инвазия в Украйна, допълва БТА.

Във фокуса на разговорите след два дни се очаква да бъде въпросът каква помощ ще окажат САЩ, но и дали Германия ще престане да се съпротивлява на изпращането на танкове "Леопард" на Украйна или поне ще разреши на съюзническите страни да предоставят такива тежки от своите арсенали, тъй като като производител на тези танкове Германия е включила в договорите, когато ги е продавала, клауза, забраняваща реекспорта им, отбелязва Ройтерс.

Столтенберг реагира сдържано по темата и заяви, че консултациите по въпроса продължават, но приветства решението на Великобритания да изпрати на Киев танкове "Чалънджър".

С него тя стана първата западна страна, решила се на подобна стъпка, поставяйки Германия под още по-голям натиск да направи същото. Лондон ще изпрати 14 "чалънджъра", но "леопардите" са смятани за най-добрия вариант за Украйна да се сдобие с достатъчно големи танкови сили.

Киев счита, че с предоставянето на подобна техника ще позволи на украинската армия да предприеме ново настъпление срещу руските позиции в източните и южните части на Украйна.

Според Столтенберг освен от танкове тя се нуждае и от комплекси за противовъздушна отбрана, резервни части и обслужване на предоставената техника.

По думите му през последните седмици обстановката на бойното поле се е стабилизирала, но проточилите се ожесточени боеве за град Бахмут на изток са показали колко важно е да се помогне на Украйна да с още оръжие.

През последните седмици руските войски се съсредоточиха върху превземането на Бахмут, а миналата седмица обявиха победа в съседния град Соледар.

"Руският президент Владимир Путин не дава никакви признаци, че се готви за мир, и затова трябва да осъзнае, че не може да спечели на бойното поле", подчерта Столтенберг.