Градове в Европа и САЩ отбелязаха годишнината от войната в Украйна, като изразиха солидарността си към нападната държава. Десетки значими обекти светнаха в синьо и жълто, на места бяха организирани и други акции, в които се включиха множество хора.

Айфеловата кула в Париж бе осветена с цветовете на украинското знаме - синьо и жълто днес, в навечерието на първата годишнина от руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В Лондон жители на града пък се събраха на площад "Трафалгар" за бдение за Украйна, с което да отбележат годишнината от началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна, която бе подета на 24 февруари 2022 г.

Снимка: AP/БТА

Сградата на Европейския съвет в Брюксел също беше осветена в синьо и жълто.

Снимка: ЕС

В Брюксел международната гражданска организация Avaaz и украински бежанци поставиха пред ЕК стотици детски играчки, за да обърнат внимание на докладваното отвличане на хиляди украински деца от Русия.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Присъстващите призовават лидерите на ЕС, САЩ, Обединеното кралство и Канада да санкционират 14 руски служители, които са сред предполагаемите отговорни за отвличанията, предава АП.

Снимка: AP/БТА

Сградата на Вилнюския университет в Литва също беше осветена с цветовете на Украйна, за да отбележи една година от нахлуването на Русия в страната, показват кадри на АП.

Снимка: AP/БТА

Във Флорида и Пенсилвания малки групи от хора, развяващи украинското знаме, също отбелязаха годишнината от конфликта.

Снимка: AP/БТА