Министерството на външните работи на Катар заяви днес, че работи за постигане на постоянно примирие в Газа и че в близките две денонощия може да бъдат освободени 20 заложници, държани от "Хамас", предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Работим за засилване на ролята на катарското посредничество за постигане на примирие, а след това и на постоянно спиране на огъня. Приоритетите на посредничеството са жените и децата, а след това цивилните и мъжете военнослужещи", каза на пресконференция говорителят катарското външно министерство Маджид ал Ансари.

Той отбеляза, че "със сигурност" има готовност за освобождаването на 20 заложници в рамките на следващите 48 часа.

По-рано Ройтерс и в. "Вашингтон пост" съобщиха, позовавайки се на свои източници, че в катарската столица Доха днес има консултации с участието на шефа на ЦРУ Уилиям Бърнс и ръководителя на Мосад Давид Барнеа.

Днес е петият ден от временното спиране на огъня в ивицата Газа, след като двете страни в конфилкта се съгласиха да удължат срока на примирието до четвъртък. За това време са планирани две размени на заложници, държани от "Хамас", срещу палестинци, хвърлени в израелски затвори.

"Успехът в преговорите с Израел и Хамас е съизмерим с това, че има временно примирие, благодарение на което 50 заложници излязоха от Газа за сметка на освобождаването на 150 палестински затворници",  коментира съветникът на пратеника на ООН за близкоизточния мирен процес Мирослав Зафиров пред БНТ. "Сега се намираме в допълнителното време на следващите 48 часа, което ще бъде използвано максимално за това да бъдат освободени допълнителен брой заложници. Колко - още не можем да кажем със сигурност", каза Зафиров.

По думите му може да се очаква разширяване на операцията на израелската армия на юг.

"Предприетите действия от наша страна сочат изцяло в тази посока - да вземем превантивни мерки в унисон с едно разширяване на военните действия на юг, което ще увеличи допълнително натиска върху хуманитарната обстановка и това не бива да се подценява. Действията ни са насочени към това, че при тези нелеки условия максимално да сме в състояние да защитим цивилното население в Ивицата Газа, където и да се намира то - не само на юг, цивилно население все още пребивава и на север", посочи Зафиров.

"Хамас" и други ислямистки бойци все още държат за заложници около 160 души от общо 240 отвлечени при нападението срещу Южен Израел, което предизвика войната. Този брой е достатъчен, за да може спирането на огъня да се удължи с още две седмици при условията, които бяха договорени с посредничеството на Катар, Египет и САЩ. "Хамас" обаче вероятно ще има много по-големи искания за освобождаването на пленени военнослужещи.

Вчера "Хамас" освободи още 11 жени и деца. Това беше четвъртата размяна на заложници и затворници, откакто примирието влезе в сила в петък насам. Израел от своя страна освободи от затворите си 33-ма палестинци.

Близначки, освободени в понеделник от "Хамас"

Снимка: АР/БТА

При вчерашната размяна броят на освободените заложници, държани от "Хамас", достигна 70, като 51 от тях са палестинци, а 19 са граждани на други държави. Същевременно освободените от израелски затвори палестинци вече са общо 150. Израел заяви, че ще удължава срока на примирието с по един ден за всеки 10 освободени заложници.

Освобедините заложници в понеделник

Снимка: АР/БТА