Палестински затворник бе освободен, след като беше лишен от свобода в продължение на 40 години, предаде ДПА като се позова на съобщение на израелските медии.

64-годишният Карим Юнис е затворникът, останал най-дълго време зад решетките в Израел, според Палестинската затворническа общност.

През 1983 Юнис и неговият братовчед получили доживотни присъди за убийството на израелски войник. По-късно, през 2012, присъдата била намалена на 40 години затвор.

След освобождаването си, Юнис е посрещнат от много хора в родното си село близо до Хайфа в Северен Израел. "Бих пожертвал още 40 години от живота си за свободата на моя народ", каза той с палестинското знаме в ръка.

Семейството на убития войник осъди освобождаването на Юнис. "Не можем да повярваме, че убиецът е излязъл от затвора и се разхожда из страната ни като всички останали", каза племенник на убития войник, цитиран от новинарския сайт "Уала" и БТА.

Израелският вътрешен министър Арие Дери призова за отнемане на израелското гражданство на Юнис, след като това бе поискано от семейството на убития войник. Това е от голямо значение "що се отнася до някой, които се е превърнал в символ на престъпно терористично деяние", каза той в писмо до израелския главен прокурор.