Осем души загинаха днес при взрив в завод за метални изделия в източната китайска провинция Цзянсу, съобщиха китайски медии, цитирани от Франс прес и БТА.

Според агенция Синхуа експлозията е станала в 3,38 ч. местно време (19,38 ч. по Гринуич в петък) в завод в град Чанчжоу, на 180 км северозападно от град Шанхай.

"В производствен цех на "Шънжун метъл технолъджи лимитид" (Shenrong Metal Technology Limited) е станала прахова експлозия, при която са загинали осем души, а още осем са леко ранени", уточни Синхуа, като допълни, че властите са започнали разследване.

Този вид експлозии възникват, когато запалими частици, включително метални, се възпламенят във въздуха, отбелязва АФП.

Промишлените аварии, които вземат и жертви, са често срещано явление в Китай, където правилата за безопасност често не се спазват. През май миналата година девет души загинаха при експлозия в завод за производство на водороден пероксид в Ляочън, в източната провинция Шандун. През ноември 2022 г. 38 души загиват във фабрика в Хънан, Централен Китай. Тогава властите обвиниха работниците в неправилно боравене с апаратурата при заваряване с електрожен.