Бившият редактор от руската телевизия "Първи канал" Марина Овсянникова беше осъдена задочно на 8 години и шест месеца лишаване от свобода по обвинението в разпространение на недостоверна информация за въоръжените сили на Русия, предадоха ТАСС и БТА.

"Наказанието следва да се изтърпи в наказателна колония с общ режим", се казва в съобщение на московската прокуратура.

В средата на март 2022 г., малко след началото на офанзивата в Украйна, Марина Овсянникова прекъсна вечерната емисия на "Първи канал" на руската телевизия, където работеше от 20 години. В ефир тя разпъна плакат, на който пишеше: "Спрете войната, не вярвайте на пропагандата, тук ви лъжат".

За това си действие тя беше подложена на разпит и глобена, след което напусна страната, за да започне работа в германския вестник "Велт". През юли с.г. Овсянникова се завърна в Русия в опит да запази родителските си права за двете си малолетни деца, които бившият ѝ мъж се опита да ѝ отнеме.

Марина Овсянникова на изслушване пред руски съд през август миналата година

Снимка: БТА/AП

Въпреки всички рискове, тя продължи да критикува властта в Москва и руската офанзива. През юли миналата година. Тогава тя застана на брега на река Москва срещу Кремъл с плакат, на който пише: "Путин е убиец, войниците му - фашисти", припомня Ройтерс. След това беше арестувана повторно и държана под домашен арест, като беше обвинена в разпространяване на невярна информацията за армията. В края на октомври 2022 г. журналистката избяга от Русия с дъщеря си. 

Адвокатът ѝ заяви, че в момента клиентката му се намира в Европа, без да разкрива в коя държава.