Руснак, разследван от полицията, след като дъщеря му нарисувала антивоенна картинка в училище, беше осъден днес на 2 години наказателна колония за дискредитиране на въоръжените сили на Русия, съобщи днес правозащитната група "ОВД-инфо", цитирана от Ройтерс.

Алексей Москальов беше разделен от дъщеря си Маша, откакто беше поставен под домашен арест в началото на този месец, а тя е била преместена в дом за сираци в родния им град Ефремов, южно от Москва.

Случаят предизвика възмущение сред руските правозащитни активисти и провокира кампания в интернет за събиране на бащата с дъщеря му, добавя БТА.

Москальов беше осъден за собствени публикации в интернет за войната в Украйна. Разследването срещу него обаче започнало, след като през април миналата година 12-годишната Маша нарисувала картинка, изобразяваща как руски ракети падат върху украинска майка и дете - нещо, което принудило директора на училището да извика полиция.

Полицията прегледала публикациите на Москальов в социалните мрежи и първоначално го глобила с 35 000 рубли (460 долара) за критични коментари за руската армия. През декември разследващите започнали друго дело срещу мъжа по подозрение за дискредитиране на руските въоръжени сили, което отново се основавало върху негова публикация в социалните мрежи от юни.

Забранената в Русия правозащитна организация "Мемориал" каза, че смята Москальов за политзатворник.

Адвокатът му днес посети дъщеря му в сиропиталището и ще предаде нейно писмо до баща й, в което пише: "Татко, ти си моят герой", посочва Ройтерс.