21-годишен мъж, признал, че е искал да убие кралица Елизабет Втора с арбалет в замъка "Уиндзор" на Коледа през 2021 г., бе осъден в Лондон на 9 години затвор, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Страдащият от психични разстройства Джасвант Сингх Чаил е арестуван сутринта на 25 декември 2021 г. в близост до апартаментите на 95-годишната по това време владетелка. Той бил с метална маска и с арбалет. Чаил ще остане в психиатрична клиника, докато състоянието му позволи да бъде прехвърлен в затвора, гласи присъдата, произнесена от съдия Николас Хилард.

Кралицата е била в замъка по време на пандемията от коронавирус по повод празненствата в края на годината заедно с други членове на кралското семейство, сред които тогавашният принц Чарлз, който миналия септември наследи короната след смъртта на Елизабет Втора. По време на ареста, след като навлязъл в периметъра на двореца, нарушителят каза на полицията, че е "там, за да убие кралицата". По-късно той е откаран в медицинско заведение, за да му бъде оказана психиатрична помощ.

Наказателно преследван по закона за държавната измяна, който се прилага изключително рядко, Джасвант Сингх Чаил се призна през февруари за виновен, че "умишлено е произвел или притежавал зареден арбалет с намерението да го използва, за да нарани Нейно Величество кралица Елизабет II или да навреди на Нейно Величество. Той се призна за виновен и за заплаха за убийство и за незаконно притежание на оръжие.