Сирия организира днес парламентарни избори, които съвпадат с 20-ата годишнина от идването на власт на президента Башар ал Асад, начело на една опустошена от война страна, засегната тежко от западните санкции и от силна икономическа криза, предаде Франс прес.

Около 2100 кандидати - включително влиятелни бизнесмени, които са обект на санкции - се кандидатират на тези избори, третите от началото на започналия през 2011 г. конфликт, причинил смъртта на над 380 000 души и тласнал към изгнание милиони бежанци и вътрешно разселени лица.

Партията "Баас", която управлява от половин век и е тясно свързана с клана Асад, обикновено печели без затруднения тези парламентарни избори, които се организират на всеки 4 години, за да определят 250 депутати в страна, където мнозинството опозиционери живеят в изгнание или извън зоните, контролирани от режима.

Първоначално беше предвидено изборите да се проведат на 13 април, но два пъти бяха отлагани поради пандемията от новия коронавирус, която засегна 458 души в контролираните от правителството райони, според официалните данни.

Избирателите са призовани да се явят в 7133 избирателни секции. За пръв път тази година ще се проведат избори в някогашни бастиони на бунта. След като спечели поредица от победи благодарение на военната подкрепа на Русия и Иран, правителството на Асад контролира вече над 70 на сто от страната.

Гласуването ще започне в 08.00 часа и ще приключи в 20.00 часа местно време /и българско/. Право на глас имат 18,7 милиона сирийски граждани над 18 години.

Две експлозии избухнаха в Дамаск ден в навечерието на изборите, предаде Франс прес. По данни на сирийската агенция САНА бомбите са избухнали край джамията Анис бен Малек. Един човек е загинал и един ранен е бил отведен в болница.

Сирийската столица често ставаше обект на бомбени атентати от началото на гражданската война през 2011 г., но атаките се разредиха, откакто през 2018 г. силите на президента Башар ал Асад, подкрепяни от Русия, си върнаха контрола над Дамаск и околностите му, припомня АФП.